Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesi sorulan Çavuşoğlu, bugün KEİ toplantısında kapsamında Lavrov ile heyetler arası görüşme yaptıklarını, görüşmenin son derece faydalı ve yapıcı geçtiğini belirtti.

Ekonomi ve enerji bakanları arasında hem ticaret hem de enerji projeleri konusunda istişarelerin bulunduğunu anlatan Çavuşoğlu, daha önce uygulamaya başlanan nükleer enerji projesi dahil enerji konularında işbirliğini güçlendirmek için görüşmelerin devam edeceğini söyledi.

Çavuşoğlu, "İki Cumhurbaşkanı esasen G-20 kapsamında Çin'de görüşmek için teyitleşmişlerdi. Fakat Cumhurbaşkanımız Çin'e gitmeden önce de bir araya gelme arzusunu iletmişti telefonda. Bunun çalışmalarını yapıyoruz...Netice itibariyle iki tarafta ilişkileri uçak düşürme hadisesinden önceki düzeye hatta daha da ilerisine götürme kararlılığı var." ifadelerini kullandı.

Bölgesel konularda iki ülke arasında mekanizmaların yanı sıra istihbarat dahil kurumlar arasında işbirliği ve koordinasyon olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Her konuda hem fikir değildik ama buna rağmen bu mekanizmalar iyi işliyordu. Yine bu anlamda da yakın diyalog içiresinde olacağız. Farklı görüşler varsa bu görüşleri yakınlaştırmakta bizlerin görevi. Bu noktada, önümüzdeki süreçte Rusya ile o kesilen diyaloğumuz devam edecek." diye konuştu.

Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile hem bölgesel hem de ikili ilişkiler bağlamında son derece yapıcı olumlu bir görüşmeyi gerçekleştirdiklerini anlattı.

- "Suriye'de siyasi çözüm en iyi çözümdür"

Lavrov'un "Suriye konusunda Rus ve Türk orduları arasında temas kurulmasını umut ediyoruz." açıklamasıyla ilgili ise Çavuşoğlu, Türkiye'nin terörle mücadele ettiğini söyledi.

Son olarak İstanbul'da Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıyı hatırlatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"DAEŞ'in, PKK'nın yaptığı saldırılar var. PKK-YPG'nin yaptığını saldırılar var. Türkiye olarak DAEŞ ile mücadele ediyoruz ama gerek koalisyondaki ülkeler gerekse Rusya ve İran gibi ülkelere de DAEŞ gibi terör örgütleriyle daha etkili mücadele etmemiz gerekir. Türkiye'de DAEŞ'e dönük mücadelesini devam ettirecek. Bu anlamda da tabii ki Rusya-Türkiye güvenlik birimleri veya güvenlik güçleri arasında işbirliğinin ve koordinasyonun sağlanması gereksiz olaylar veya kazaların yaşanmaması bakımından da önemlidir. Bu diyalogun tekrar inşa edilmesi esasen Suriye'nin geleceği için de önemlidir.

Hem olumsuz gelişmelerden kaçınmak için hem de Suriye'de ateşkesin sağlanması hem de insani yardımların ulaştırılması lazım. Rusya ile hem fikir olduğumuz bir konu vardı. Suriye'de siyasi çözüm en iyi çözümdür. Dolayısıyla sınır ve toprak bütünlüğü ve Suriye'yi bundan sonra yönetecek rejimin laik ve kapsayıcı bir rejim olması gerektiği konusunda zaten hem fikirdik. Esad'in kalması veya gitmesi konusunda değişik görüşlerimiz oldu geçmişte de. Şu anda aynı görüşteyiz demek zor olabilir. Ama farklı görüşleri bile açık, samimi bir şekilde görüşmek her zaman faydalıdır. Şu anda kesilen diyalog yeniden başladığı, ilişkilerimiz tekrar eski günlerine dönmeye başladığı için olumlu veya olumsuz her konuyu Rusya ile muhataplarımızla görüşebiliriz."

- "Rus dostlarımızı ülkemizde ağırlamaktan mutlu olacağız"

"Rusya'nın Türk turizmine yönelik bazı kısıtlamaları oldu. Bunları kaldırılmasıyla ilgili bir takvim belirlendi mi?" sorusuna ise Çavuşoğlu, Türk turizmine yönelik kısıtlamaların mektuptan ve telefon görüşmesinden önce kaldırılmaya başlandığını dile getirdi.

Çavuşoğlu, ancak tüm kısıtlamaların kaldırmak için ilgili kurumlar arasında görüşmelerin Dışişleri Bakanlığı koordinasyonluğunca sağlanacağını anlattı.

Kısıtlamaların kaldırılmasının tarafların da istediğini söyleyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Biz zaten bu 7 aylık süreçte bile tüm olumsuz gelişmelere, Rusya tarafından bazı kararlara rağmen NATO içerisinde Rusya'ya karşı uluslararası yaptırımlara katılmayan tek ülkeydik. Rusya'nın aldığı kararlar karşısında da hep sabırlı olduk. Bir gün ilişkilerimizin normalleşeceğine inanarak sabırlı olduk, olumsuz kararlar almadık. Birkaç adım negatif açıklamalara cevap verdik. Bir adım atmıştı sadece, görevlilerin vizesiz gelip gelmesiyle ilgili. Ama Rus vatandaşlarına vizesiz seyahati kaldırmadık. O nedenle başta turizmi olmak üzere tüm konulardaki engeller kaldırmak için kararlığımızı ortaya koyduk.

Önümüzdeki süreçte Rus dostlarımızı ülkemizde ağırlamaktan mutlu olacağız. Onların da söylediği gibi bu kadar kaliteli hizmeti, otelleri ve bu kadar güzel bir ülkeyi ücret olarak da makul bir seviyeyi hiçbir yerde bulamayacaklarını onlar da biliyorlar."

AA