Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan, ulusal elektrik şebekesine bağlı olmayan ve fosil yakıtlarla elektrik üretilen Ege adalarında, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla elektrik üretimi yapmak için Almanya ile ortak niyet bildirisi imzaladı.

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel'in Atina'ya düzenlediği resmi ziyaret kapsamında imzalanan bildiriye göre, Yunanistan bu adalardaki yüksek maliyetli elektrik üretimi yerine Alman şirketlerinin de katkısıyla yenilenebilir enerji kaynaklı santraller inşa edecek.

Bildiride, Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanlığı ile Almanya Ekonomik İşler ve Enerji Bakanlığının ortak pilot yenilenebilir enerji projeleri geliştirmek niyetinde oldukları belirtildi.

Yunanistan Enerji Bakanı Panos Skurletis bildiri çerçevesinde yaptığı konuşmasında, "Petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen şebeke dışı adalarda fosil yakıtlarla elektrik üretimi yüksek maliyetlere yol açıyor. Bunun faturası ise ülkedeki tüm elektrik tüketicilerine çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Bu kapsamda pilot uygulamalarla "yeşil" adalar yaratmak istediklerini belirten Skurletis, "Akıllı sistem uygulamalarıyla, yenilenebilir enerji kaynaklarını bu adalarda daha da geliştirmeyi tercih ediyoruz." şeklinde konuştu.

Skurletis ayrıca, Girit Adası'nın, iki denizaltı bağlantıyla anakara şebekesine bağlandığını ve başkent Atina'nın güneydoğusunda kalan Kilkad adalarının da ulusal şebekeye bağlanmasının 2018'e kadar gerçekleşeceğini kaydetti.

Alman Bakan Gabriel ise Almanya'nın çevre dostu elektrik santralleri inşa etmesi için Yunanistan'a desteğini sunduğunu belirterek, amacın sadece 21'inin ulusal şebekeye bağlı olduğu 53 ada için kirli dizel yakıt kaynaklı sistemler yerine temiz enerji getirmek olduğunu vurguladı.


AA