Küresel piyasalar teşvik beklentilerini fiyatlıyor
Küresel piyasalar, Brexit referandumundan çıkan beklenmedik sonucun ardından merkez bankalarından gelebilecek parasal genişleme beklentileriyle yükseldi
Asya piyasaları kazançlarını dördüncü gün taşıırken çoğu emtia değerli metallerin öncülüğünde yükseliş kaydetti. Küresel piyasalardaki yükselişte, önemli merkez bankalarının parasal teşvik paketlerini genişletecekleri yönündeki beklenti etkili oldu.
MSCI Asya Pasifik Endeksi, hammadde üreticileri öncülüğünde Nisan ayından bu yana görülen en güçlü yükselişini gerçekleştirirken ABD ve İngiltere hisse senedi endeks vadeli kontratları değer kazandı. Gümüş, iki yıldan bu yana ilk kez onz başına 20 dolar seviyesini aştı ve altın fiyatları ardı ardına dördüncü günde de artış kaydetti. Nikel, sekiz ayın zirvesinde seyrederken, Brent petrol varil başına 50 dolar seviyesinde tutundu. Avustralya hazine tahvilleri, haftasonu gerçekleştirilen seçimlerden kesin bir sonuç çıkmaması ardından düştü.
İngiltere'nin 23 Haziran referandumundan sürpriz bir şekilde birlikten ayrılma yönünde karar çıkması, Avrupa ve Japonya merkez bankalarının para politikasında genişlemeye gideceğine ilişkin beklentileri artırdı. Fed'in 2016 yılında faiz artırımına gideceği yönündeki beklentiler ise, Brexit kararı ardından güç kaybetti. Küresel hisse senetleri, önemli piyasalardaki politika yapıcıların yatırımcılara Brexit etkilerini sınırlamak için adımlar atılacağı ve finansal piyasaların işlemeye devam etmesinin garanti altına alınacağı yönünde taahhütte bulunmaları ardından geçtiğimiz hafta dört haftanın en güçlü yükselişini gerçekleştirmişti. Hisse senetleri, Brexit referandumunun ertesi gününde 2008 yılından bu yana görülen en sert düşüşünü gerçekleştirmişti.
Singapur'da KGI Fraser Securities trading stratejisti Nicholas Teo, “Merkez bankalarının likiditeyi artırma potansiyeli hisse senedi piyasalarını sakinleştirdi ama yine de birçok belirsizlik mevcut. Çin hala yavaşlarken ABD'nin toparlanma denemeleri ve İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) ile olan durumuna bakacak olursak volatilite yüksek kalacak” dedi.
MSCI Asya Pasifik Endeksi, geçtiğimiz hafta yüzde 3.5 sıçramasının ardından, Tokyo saatiyle 13:06'da yüzde 0.6 yükseldi. Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde1.5 artarak Brexit ardından kaydettiği zararlarını sildi.
S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 yükseldi ve İngiltere'de FTSE 100 endeks vadeli kontlarları yüzde 0.4 artış kaydetti. Bank of America Corp.'s Merrill Lynch baş yatırım stratejisti Michael Hartnett'a göre İngiltere hisse senetleri, diğer gelişmiş piyasalara göre yaklaşık kırk yılın düşüğüne gerilemesi ardından yatırımcılara büyük bir “giriş noktası” sunuyor.
Gümüş, kazancını yüzde 2.8 ile sınırlamasından önce yüzde 7 yükselerek 2014 yılından bu yana görülen en güçlü gün içi yükselişini gerçekleştirdi. Gümüş destekli exchange traded fonlardaki (ETF) gümüş miktarı geçtiğimiz ay rekor seviyeye tırmanırken altın destekli ETF'lerdeki altın miktarı Austos 2013'ten bu yana zirveye çıktı. Altın, Pazartesi günü yüzde 0.4 yükseldi.
Brent petrol yatay seyrederek varil başına 50.38 dolar seviyesinden işlem gördü. ABD petrolü (WTI) yaklaşık 49 dolar seviyesinden alıcı buldu.
İngiliz Sterlini, dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek üç günden bu yana ilk kazancını kaydetti. Sterlin, Brexit kararı ve Başbakan David Cameron'ın istifası ile birlikte Haziran ayında yüzde 8.1 düşerek 2008 yılından beri görülen en sert kaybını verdi.
Bloomberg Dolar pot Endeksi, Brexit referandumunun ABD faiz artırımına ilişkin beklentileri ötelemesi ardından bir haftanın düşüğünde tutundu. Fed fonlama oranı vadeli kontratları bu yıl Fed'in faiz artırımına gitmesine yüzde 12 ihtimal veriyor.