Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Küresel çapta altın talebi, Ocak ayında dip seviyesini görmesinin ardından yavaşlayan küresel büyüme, Fed'in muhtemelen beklemede kalacak olması ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkmasına ilişkin yatırımcı endişelerinin artmasıyla 500 tondan fazla artış kaydetti.

Altın destekli exchange traded fonlardaki (ETF) altın oranı, Bloomberg tarafından derlenen verilere göre Cuma günü 6.6 ton artarak 1,959.1 tona ulaştı. ETF'lerdeki altın miktarı geçtiğimiz hafta, yatırımcıların Brexit referandum sonuçlarına tepki vermeleriyle birlikte 37 ton artış kaydetti.

Altın fiyatları, yatırımcıların Brexit etkilerini değerlendirmesiyle birlikte Haziran ayında iki yıldan uzun bir sürenin zirvesine tırmandı. İçlerinde Goldman Sachs Group Inc.'in de bulunduğu bankalar Breixt referandumu ardından altın fiyatına ilişkin tahminlerini artırdı. ABD 10 ve 30 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizleri rekor düşük seviyelere geriledi.

National Australia Bank Ltd. ekonomisti Vyanne Lai, “Küresel çaptaki düşük faiz ortamı ve finansal piyasalardaki yüksek volatilite altının bir yatırım aracı hem de güvenli liman olarak cazibesini artırdı” şeklinde görüş bildirdi.