Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'deki 1. Seans programına enflasyon rakamlarını değerlendiren Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, enflasyon verisinde gıda fiyatlarının etkili olduğunu söyledi.

Besimoğlu, "Bu ay gıdada %1.16 gibi bir rakam var. Bu da tahminlerden sapmanın başlıca sebebi diyebiliriz" yorumunda bulundu.

"FAİZ İNDİRİMLERİ YAVAŞ DA OLSA SÜRECEK"

Çekirdek enflasyonun bir miktar gevşeme içinde olsa da hala yüksek olduğunu belirten Besimoğlu, bundan sonra Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin yavaş da olsa devam edeceğini belirtti.

Besimoğlu konuya dair "Faiz koridorunun üst bandında indirim yavaşlayarak da olsa devam edebilir. Brexit etkisiyle Fed'in faiz artış beklentilerinin ötelenmesi de bir fırsat sunuyor. Şu an için faiz indirimi yavaşlayarak da olsa sürecektir ancak enflasyonda en düşük seviye geride kaldı ve beklentilerin %7,5 - 8 civarına odaklanacağını söyleyebiliriz" diye konuştu.

"ENFLASYON YILI %8'İN ÜZERİNDE TAMAMLAYABİLİR"

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy yolladığı notta TÜFE enflasyonun yılı %8’in hafif üzerinde tamamlayabileceğini belirtti.

Aksoy  "Haziran verileri enflasyonda yıl içinde görülebilecek en iyi seviyelerin geride kalmış olabileceğine işaret ediyor. Özellikle Rusya’yla ilişkilerin düzelme yoluna girmesiyle beraber gıda enflasyonunda yukarı yönlü düzeltmenin devam etmesi daha yüksek olasılık haline gelmiş durumda. Gıda enflasyonu yılın ilk yarısında mevsimsel ortalamalarından 3 puan saptı. Kesin bir hesap yapmak mümkün değil ama Rusya'ya sebze-meyve ihracatının yeniden başlaması durumunda bunun 2 puanının yılın ikinci yarısında çoğunluğu son çeyrekte olmak üzere geri verilmesi beklenebilir. Miktar olarak Rusya'ya en fazla sebze-meyve ihracatı dördüncü çeyrekte yapılıyor. Bu etkenlerle TÜFE enflasyonun yılı %8’in hafif üzerinde bitirmesi yüksek olasılık olarak görünüyor" ifadelerini kullandı.