Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:50'de güncellendi)

Hisse senetleri yükselelerek S&P 500 Endeksi'ni tüm zamanların zirvesine gönderirken, dolar, ABD ekonomisinin küresel büyümeyi Fed'i para politikasını sıkılaştırmaya zorlamadan ileri götürebilecek güçte olduğu beklentisiyle, sanayi metalleriyle birlikte yükseldi.

Amerikan hisse senedi endeksi, Mayıs 2015'te kaydedilen gün içi rekor seviyesininin üzerine çıkarak, Cuma günü istihdam verisinin dünyanın en büyük ekonomisine dair iyimserliği desteklemesiyle oluşan ralliyi genişletti. Hazine tahvilleri rekor seviyeden düşerken, gelişen piyasa varlıkları, ABD faiz oranlarının bu sene düşük kalacağı beklentisiyle yükseldi. Japonya'daki seçim sonuçlarının ardından, hisse senetleri ralli yaptı ve yen teşvik beklentileriyle düştü. İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi, politik kargaşanın hafiflemesiyle boğa piyasasına girdi. Petrol gün içindeki kayıplarını sildi.

Küresel hisse senetleri, 23 Haziran'da İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması (Brexit) yönünde sonucun çıktığı ve küresel hisse senetlerinde yaklaşık 4 trilyon dolarlık erimeye neden olan referandum sırasındaki yerine geri döndü. Citigroup Inc.'nin Sürpriz Endeksi, gelişmiş piyasalarda açıklanan verilerin, beklentileri Ocak 2015'ten bu yana en fazla aştığını gösteriyor. Öte yandan, hisse senetleri, Brexit'in olumsuz etkilerini önlemeye yönelik mali ve parasal teşviklere ilişkin beklentilerden destek alıyor. Japonya'da Nikkei gazetesi, Abe'nin Salı günü bir teşvk paketi hazırlanması talimatı vereceğini kaydetti. Abe ekonomi konusunda "güçlü bir adım atma" taahhüdünde bulundu.

Zürih'te Julius Baer Group Ltd. araştırma müdürü Christian Gattiker, "Küresel olarak iyi haberler vardı; ABD'de istihdam verisi güçlü çıktı ve haftasonunda Japonya'da da oldukça açık bir karar vardı," dedi ve "Birçok şey bir araya geliyor ve bu durum Avrupalı yatırımcıyı daha temkinli hale getiriyor ve hayatı kolaylaştırmıyor. Ancak durum bir ya da iki hafta öncesine göre daha az tehditkar" değerlendirmesinde bulundu.

Singapur'da Bank of Julius Baer'in Asya araştırma müdürü Mark Matthews, "ABD ekonomis iyi, ancak dünyanın diğer kısmının görünümü, Fed'in faiz artırımını ertelemesine neden oluyor," dedi ve "Abe daha anlamlı bir mali teşviğe gidebilir. Sonraki adım Japonya'da mali teşviğin artırılması. Bu adım, her vatandaşa çek yazmak kadar basit olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'de Pazar günü açıklanan verilere göre, tüketici fiyatları geçen ay Ocak ayından bu yana en yavaş artışını gösterirken, üretici fiyatları gevşemeye devam etti. Japonya'da bugün açıklanan fabrika siparişleri verisi düşüş gösterdi ve bu durum, Asya'nın ikinci en büyük ekonomisi için teşvik beklentilerini güçlendirdi. Euro Bölgesi maliye bakanları Brüksel'de bir araya gelecek ve ABD'de Alcoa Inc. ikinci çeyrek kar döneminin gayrıresmi açılışını yapacak.

- Hisse senetleri

S&P 500 Endeksi, New York'ta saat 12:32 itibariyle yüzde 0.5 yükselerek 2,141.15 seviyesine geldi ve 13 ay sonra ilk defa rekor seviyede kapatmaya doğru yöneldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 1.6 yükselerek, kazancını üçüncü güne taşırken, FTSE 100 Endeksi yüzde 1.4 yükselerek boğa piyasasına girdi. İngiltere endeksi, Brexit sonrası pound ile gelen kayıplarını silerken, Şubat ayı düşüğünden de yüzde 20 yukarıda seyretti. 

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Japonya'nın Topix Endeksi'nin yüzde 3.8 yükselmesiyle birlikte, yüzde 1.9 tırmandı. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi ise yüzde 2 yükselerek kazancını üçüncü güne taşıdı. Endeks bu yıl yüzde 6.1 yukarıda seyrediyor.

- Para Birimleri

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, son seansta yüzde 0.3 düştükten sonra yüzde 0.5 yükseldi. Fed vadelileri bu yıl faiz artırım olasılığını yüzde 21 olarak gösteriyor. Bu oran Cuma günkü istihdam verisi öncesi yüzde 12'ydi.

Yen yüzde 2.2 düşerek dolar başına 102.74 oldu ve 22 Nisan'dan beri en sert düşüşüne yöneldi. Kore wonu yüzde 1.3 güçlendi. Pound, Andrea Leadsom'un adaylığını çekerek İçişleri Bakanı Theresa May'in yeni başbakan olmak için önünü açmasının ardından, gün içindeki kayıplarını terse çevirerek yükseldi. Sterlin, yüzde 0.8 düştükten sonra, yüzde 0.2 yükselerek 1.2974 seviyesine geldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Para Birimi Endeksi yüzde 0.4 yükselerek, kazancını dördüncü güne taşıdı.

- Emtia

Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.5 yükselerek, Ocak'tan beri en sert haftalık düşüşü yüzde 3.7'lik kayıptan sıçradı.
Altın, hafif değişerek ons başına 1,359'dan işlem görerek, iki yılı aşkın sürenin zirvesine yakın seyretti.

Petrol, geçtiğimiz hafta iki ayın düşüğüne geriledikten sonra kayıplarını azalttı. Batı Teksas petrolü yüzde 0.2 düşerek varil başına 45.23 dolar oldu.

(19:50'de güncellendi)