Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde önceki gün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Uluslararası Yatırımcılarla Yüksek Düzeyli Ekonomi Diyaloğu Toplantısı'nda, yabancı yatırımcılar, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından Türkiye ile karşılıklı güven tazeledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uluslararası yatırımcılarla TOBB'da "beyin fırtınası" yaptıklarını, bunun sonucunda ortaya çıkan ve kamuoyuna açıklanan deklarasyonun önemli mesajlar içerdiğini ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Deklarasyonda özellikle 'Türkiye'de yatırım yapan bizler işimizin başındayız. Üretmeye, ihraç etmeye, yatırım yapmaya, istihdam sağlamaya devam ediyoruz. Çünkü biz Türkiye'nin geleceğine yatırım yapanların her zaman daha fazlasını kazanacağını biliyoruz. Dün Türkiye'nin geleceğine yatırım yapan bizler kazandık. Yarın da, bugün Türkiye'ye yatırım yapanlar kazanacak' mesajı çok önemli. Türkiye'de 150 milyar doların üzerinde yatırımı bulunan bir topluluğun ortak açıklamasındaki ana mesaj Türkiye’ye güvendi. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın devletin tüm kurumlarıyla yatırımcının önünü açacak reformları hayata geçirmeye devam edeceği vurgusu özellikle önemliydi."

Türkiye'de uluslararası sermayeli şirketlerin istihdam ve özellikle orta-yüksek teknolojili ihracatta çok önemli payı bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, söz konusu şirketlerin birçoğunun yatırım kararlarının merkezden alındığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, "Yatırım kararlarını verenlerin doğru bilgiye erişimleri çok önemli. Önceki günkü toplantıya katılanların hazırlayacakları raporlar, uluslararası şirketlerin merkezlerinde Türkiye'ye olan güveni tazeleyecektir diye düşünüyorum. Dış basında bu kadar çok yanlı haber çıkarken, bu gibi kanalların önemi daha da artıyor." diye konuştu.

"ABD Ticaret Odası, Cumhurbaşkanı'nın mesajlarını 2 milyon üyesine duyurdu"

Rifat Hisarcıklıoğlu, yabancı yöneticilerin doğru şekilde bilgilendirilmesinin önemine dikkati çekerek, ekonominin gidişatına ilişkin mesajların Cumhurbaşkanı düzeyinde verilmesinin pozitif etki yapacağını, yine Cumhurbaşkanı düzeyinde bu şirketlerin sahiplenilmesinin önemli bir mesaj olduğunu vurguladı.

Toplantının ekonomi diplomasisi açısından çok faydalı olduğunu ve yurt dışı yankılarının hemen başladığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Birlikte ortak projeler ürettiğimiz ABD Ticaret Odası, üyelerine attığı mail ile bu etkinliği ve Cumhurbaşkanımızın mesajlarını 2 milyon civarında üyesine duyurdu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın da toplantıda olup uluslararası yatırımcılarla birebir ilgilenmesi çok önemliydi. Uluslararası yatırımcılarla bu diyaloğumuzu devam ettireceğiz."

"Türkiye'de şu anda ertelenen, ötelenen bir yabancı yatırım yok"

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ahmet Erdem de toplantının çok verimli geçtiğini ifade ederek, uluslararası doğrudan yatırım kararlarının uzun vadeli olduğunu, yatırımcıların bu kapsamda günlük olaylardan değil, bunların etkilerinin nasıl yönetildiği ya da uzun vadeli gelişmelerden etkilendiğini söyledi.

Erdem, darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması, kısa sürede engellenmiş olması, Türk halkı, Cumhurbaşkanı, Başbakan, hükümet, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti liderlerinin birlik içinde durmasının yabancı yatırımcı için önemli olduğunu vurgulayarak, şu görüşleri dile getirdi:

"Tüm bunlar Türk milletinin demokrasiye ve meşru düzene sahip çıkıyor olmasının bir belirtisi. Bu da Türkiye'nin bu tür olayları geride bıraktığına dair bir tablo çiziyor. Bundan sonraki dönem çok önemli bir dönem. Bir yandan bu girişimlerin tekrar olmaması, bu risklerin bertaraf edilmesi yönündeki çalışmalar devam ederken, bir yandan da ekonominin gelişimi, yatırım ortamının iyileştirilmesi, yerli-yabancı yatırımcıların yatırım şevkinin artırılması yönündeki konular önemli. Bu ikisi de şu an gündemde tutuluyor.

Yatırım açısından hukukun üstünlüğü önemli. Hukukun üstünlüğüne öncelik verildiği de bütün eylemlerde ve söylemlerde görülüyor. Dolayısıyla el birliği ile bu konularda herkes elinden gelen çabayı sarfediyor. Uluslararası doğrudan yatırım biraz da rekabet konusu. Ülkelerin ekonomisine çok katkı sağlayan şeyler bunlar. Bu rekabet ortamında, Türkiye'nin rekabet gücünü artıracak tedbirlerin alınması, teşviklerin sunulması önemli. Bu konuda da adımlar atılıyor ve bu adımlar atıldıkça Türkiye'nin rekabet gücü artacak."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yabancı yatırımcılarla bir araya gelmesinin önemine işaret ederken, Erdoğan'ın, toplantıda uluslararası doğrudan yatırımların Türkiye'de olumsuz etkilenmemesi için devlet ve hükümetin net duruşunu vurguladığını ifade eden Erdem, İSO 500 listesinde yer alan şirketlerden 125'inin uluslararası doğrudan yatırım şirketi olduğunu, bu şirketlerin İSO 500'ün yaptığı ihracatın yüzde 40-42'sini gerçekleştirdiğini, istihdamın yüzde 30'unu ve katma değerin yüzde 40'ını sağladığını kaydetti.

Erdem, "Ülkemiz ekonomisine birçok açıdan katkısı bulunan tarafların, Cumhurbaşkanımız ve devletimiz tarafından kabul edilmesi, görüşlerini net şekilde dile getirmeleri, desteğin net şekilde paylaşılması son derece önemli. Yatırımcılar açısından güven tazeleyen bir durum oldu." dedi.

Türkiye'de şu anda bilgileri dahilinde ertelenen, ötelenen bir yabancı yatırım olmadığını bildiren Erdem, "Uluslararası yabancı yatırımcılar, büyük ve uzun vadeli yatırım kararları alırlar. Bu kadar kısa vadede, yatırım kararlarını bu gibi durumlarla değiştirmezler." görüşünü dile getirdi.