Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) Mart 2009'dan bu yana ilk kez faiz indirimine gitmesiyle, Çarşamba günkü kayıplarını genişletti. BOE, Brexit ardından İngiltere ekonomisini desteklemek için atılan teşvik adımları kapsamında, Perşembe günkü toplantısındafaiz indirimine gitti.

Sterlin, dokuz üyeli Para Politikası Komitesi'nin faizleri 25 baz puan indirme yönünde oy birliğiyle aldığı karartın ardından, 16 önemli paranın tamamı karşısında değer kaybetti. BOE faizleri rekor düşük seviye olan yüzde 0.25'e çekmiş oldu. BOE Başkanı Mark Carney ve merkez bankası yetkilileri, dört yıldan bu yana ilk kez varlık alım hedefini artırdı. 375 milyar sterlin seviyesinde bulunan varlık alım programı, 60 milyar sterlin (79 milyar dolar) artırılarak 435 milyar sterline yükseltildi. Carney, Londra'da yerel saat ile 12:30'da basın mensuplarıyla bir araya gelecek.

Söz konusu faiz kararı, Bloomberg anketine katılan ekonomist beklentilerini karşıladı. Ankete katılan 52 ekonomistin ikisi hariç tamamı faiz indirimi öngörürken, çoğunluk 25 baz puan indirime gidileceğini tahmin etti. Faiz kararı öncesi swap fiyatlamaları faiz artırımını yüzde 100 seviyesinde fiyatlamıştı.

Londra'da Bank of America Merrill Lynch Döviz ve faiz stratejisti Kamal Sharma, “BOE'nin kararı aslında sterlin için olumsuz olacak. Şimdi olabilecek en kötü şey ise teşvik paketinin çalışmaması” dedi.

Sterlin, Londra saatiyle 12:04'te yüzde 1.1 düşerek 1.3184 seviyesinden işlem gördü. Çarşamba günkü yüzde 0.2'lik kayıplarını genişleten İngiliz Sterlini, euro karşısında yüzde 1 zayıflayarak 84.53 pence seviyesine geriledi.