Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:15'te güncellendi)

ABD hisse senetleri yeni zirvesine doğru yükseldi ve traderlerın dünyanın en büyük ekonomisinin beklentilerden zayıf gelen verisinin ardından faiz artırım tahminlerini geriletmesiyle dolar düştü. Ham petrol ralli kaydetti.

Üç ABD hisse senedi de endeksi anlaşma faaliyetleriyle yükseldi ve ham petrol kazançlarını genişleterek emtia üreticilerini destekledi. Gelişen piyasa hisse senetleri, Rus hisselerinin tüm zamanların zirvesine çıkmasıyla kazançlarını sekizinci güne taşıdı. Dolar kayıplarını ikinci güne taşırken, tahvil faizleri tırmandı. Pound, Brexit kararının ekeonomiyi kötü etkilediğine yönelik beklenti sonucu dolar karşısında bir ayın en düşük seviyesine gerliedi. 

Küresel hisse senetleri, dünyanın önde gelen ekonomilerindeki istikrarsız büyümeden dolayı merkez bankalarının ilave teşvikler ve gevşek para politikaları ile desteğe geleceği beklentisi ile son bir yılın en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor. Vadeli işlem verilerine göre, Fed'in bu yıl faiz artırımına gitme olasılığı, Cuma günü açıklanan perakende satışlar verisinin ardından, Perşembe günkü seviyesi olan yüzde 49'dan yüzde 42'ye geriledi.

New York'ta National Alliance Capital Markets uluslararası sabit getirili menkul kıymetler müdürü Andrew Brenner, "Hisse senetlerine olan talep yüksek. Soru, düşük faiz ortamında nasıl para yapılacağı sorusu ve hisse senetleri pahalı olabilir ancak en az kirli çamaşırlar da onlar." diye görüş bildirdi.- Hisse senetleri

- Hisse senetleri

S&P 500, ABD hisselerinin Cuma günü hayal kırıklığı yaratan perakende satışlar ve tüketici güven verisinin ardından zirvelerinden düşmesinin ardından, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.4 yükseldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yükselişini sekizinci güne taşıyarak, Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesinin yakınında işlem gördü.

Avrupa hisse senetleri, Almanya'nın DAX Endeksi'nin yıllık kaybını silmeye yakın kapatmasıyla birlikte, yatırımcıların kar görünümleri ve ekonomik büyümenin ışığında son kazançları değerlendirmesiyle hafif değişti. Volkswagen AG'nin yüzde 1.9'luk yükselişi Almanya'nın DAX Endeksi'ni destekledi.

- Para birimleri

Dolar, Fed'in bu yıl faiz artırma olasılığının azalmasının etkisiyle, önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybetti. 

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.2 düştü.

 

Sterlin; ekonominin Brexit sonrası nasıl olduğuna dair daha fazla detay sağlayacak enflasyon, perakende satışlar ve işsizlik başvuruları verileri öncesi bir ayın düşüğüne ulaştı.

- Emtia

Petrol, üretici ülkelerin fiyatları dengelemek adına konuşmalara başlayacağı beklentileriyle yükselişini korudu. Batı Teksas petrolü yüzde 2.8 yükselerek varil başına 45.74 dolara geldi.

Petrol, 40 varilin altında kapatatarak ayı piyasasına girdiği günden beri yüzde 10'dan fazla sıçradı. Suudi enerji bakanı geçtiğimiz hafta, OPEC ve üye olmayan diğer üreticilerle fiyatları dengelemenin yollarını görüşebileceklerini söylemişti.

Altın ve gümüş yükseldi.

- Tahviller

ABD 10 yıllık hazine tahvil faizleri, Cuma günü beş baz puan düştükten sonra, dört baz puan yükselerek yüzde 1.56 oldu.
Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizleri ise yüzde eksi 0.1'de hafif değişti ve 10 yıllık İngiltere tahvil faizleri ise yüzde 0.52'deydi.

(23:15'te güncellendi)