Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçenin temmuzda 129 milyon lira, ocak-temmuz döneminde ise 1,3 milyar lira fazla verdiğini bildirdi.

Ağbal, bu yılın ocak-temmuz dönemine ilişkin bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi.

Bütçedeki güçlü performansını bu yılın temmuz ayında da sürdüğüne işaret eden Ağbal, temmuz ayında bütçenin hem aylık hem de kümülatif olarak fazla verdiğini vurguladı.

Geçen yıl temmuz ayında 5,4 milyar lira açık veren bütçenin bu yıl 129 milyon lira fazla vererek, 5,5 milyar liralık iyileşme gösterdiğini belirten Ağbal, benzer şekilde ocak-temmuz döneminde de bütçe dengesinin geçen yılın aynı dönemine göre 5,9 milyar lira iyileşerek, 1,3 milyar lira fazla verdiğini kaydetti.

Faiz dışı fazlada da güçlü bir performans gerçekleştiğine dikkati çeken Ağbal, şöyle devam etti:

"Bu yılın temmuz ayında faiz dışı fazla 4,3 milyar lira ile geçen yılın aynı dönemine göre 4,7 milyar lira iyileşme gösterdi. Yılın ilk 7 ayında faiz dışı fazla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 artarak 31,9 milyar lira oldu. Ekonomimizin en güçlü yanlarından birini oluşturan mali disipline kararlılıkla devam ediyoruz. Global ekonomideki kırılganlık ve belirsizliklerin devam ettiği bir ortamda, Türkiye ekonomisi güçlü yönlerini devam ettirme ve daha da pekiştirme görünümünü koruyor. Bütçe disiplini yanında, ekonomimize daha da güç katacak yapısal reformlara da hız kesmeden devam edeceğiz."

Bütçe uygulama sonuçları

Merkezi yönetim bütçe gelirleri temmuzda 42,5 milyar lira, bütçe giderleri ise 42,4 milyar lira olarak hesaplandı.

Maliye Bakanlığınca, bu yılın temmuz ve ocak-temmuz dönemi bütçe uygulama sonuçları açıklandı.

Buna göre, temmuzda bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,1 artarak 42,5 milyar liraya çıkarken, bütçe giderleri ise yüzde 6,8 azalarak 42,4 milyar liraya geriledi.

Bütçe gelirleri ocak-temmuz döneminde, 2015'in aynı dönemine kıyasla yüzde 14,4 artarak 317,5 milyar lira, bütçe giderleri de yüzde 12,1 artarak 316,3 milyar lira oldu.

Böylece, merkezi yönetim bütçesi temmuzda 129 milyon lira, ocak-temmuz döneminde de 1,3 milyar lira fazla verdi.

AA