Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ruble gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en hızlı yükselen para birimi olurken, Kırım'daki gerginliğin hafiflemesiyle yatırımcılar petroldeki ralliye odaklandı ve Rusya CDS'leri geriledi.

Almanya'nın, Rusya ve Ukrayna arasında yeni bir gerilimin önüne geçilmesi için çözüm önerileri sunmasıyla Rusya rublesi yüzde 0.7 yükseldi. Ruble, Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Ukrayna'nın Kırım'da "terör uygulamaları" olarak adlandırdığı adımlarına karşılık cevap verileceği açıklamasının ardından Cuma günü yaşanan kayıplarını bugün geri aldı. Brent petrol Nisan'dan bu yana en yüksek haftalık kazancının ardından yükselişini 47 doların üstüne taşıdı.

Rusya ve Ukrayna arasında gerginliğin geçtiğimiz hafta yükselmesiyle Rusya CDS'lerinde artış yaşanırken, dünyanın en büyük enerji ihracatçısı Rusya varlıkları, petroldeki yükseliş sırasında negatif ayrıştı. Gerilimin nereye kadar yükseleceğini takip eden yatırımcılar Pazartesi günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un açıklamalarıyla rahatladı.

Londra'da Nomura International Plc analisti Dmitri Petrov, "Rublede bugün görülen alımlar muhtemelen petrolde son zamanda görülen artışla ilişkili. Piyasa geçtiğimiz hafta görülen haber manşetlerinin ardından Rusya varlıklarında temkinliydi. Haftasonunun sakin geçmesi yatırımcılara alım yapma rahatlığı sağladı" dedi.

Ruble TSİ 13.00'da dolar karşısında 64.3075'ten işlem gördü. 10 yıl vadeli ruble cinsi tahvil getirisi 1 baz puan düşüşle yüzde 8.35'te seyretti. 5 yıl vadeli Rusya CDS'lerinin primi 5 baz puan düşerek 226'ya geriledi. Böylece, Putin'in sert açıklamalarının ardından Rusya CDS'lerinde yaşanan yükseliş 16 baz puana yükseldi.