Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "24 Ağustos'ta Biden geliyor. Daha önce Kerry de gelmek istediğini söylemişti. Kerry yerine Biden gelecek, Amerikalılar böyle bir karar verdi" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD’nin ve hatta bizzat Obama’nın Münbiç operasyonu bittikten sonra oradaki demokratik güçlerin içinde bulunan PYD’lilerin tekrar Fırat’ın doğusuna geçeceğine yönelik sözü var. Şimdi ABD'nin bu sözünü tutması gerekiyor. Beklentimiz de budur. Bu konudaki temaslarımızı sürdürüyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu parti genel merkezindeki ziyaretinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Münbiç'in DAEŞ'ten alınması sonrası Türkiye'nin beklentisinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, bu konuda bizzat ABD Lideri Barack Obama’nın operasyon bittikten sonra oradaki demokratik güçlerin içinde bulunan PYD’lilerin tekrar Fırat’ın doğusuna geçeceğine yönelik sözü olduğunu hatırlattı. Çavuşoğlu, "Şimdi ABD'nin bu sözünü tutması gerekiyor. Beklentimiz de budur. Bu konudaki temaslarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.

Washington yönetimi, PYD'nin bazı yerel Arap unsurlarla Fırat nehrinin batısında operasyonlara katılması gerektiğinde ısrarcı olmuştu. Örgütün Suriye'de uygulamaya koymak istediği planlar konusunda Washington'u uzun süredir uyaran Ankara ise müttefiklik ilişkileri çerçevesinde Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehlikeye atan adımlardan kaçınılması gerektiğini vurgulamıştı.

ABD yönetimi, Fırat'ın batısındaki Münbiç'in DAEŞ'ten alınmasının ardından operasyonlara katılan PYD'nin ilçeyi terk edeceğine dair Türkiye'ye güvence vermişti.

FETÖ elebaşının iadesi

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iade süreciyle ilgili sürecin devam ettiğini, Adalet Bakanlığının hazırladığı belgelerin ve tutuklama taleplerinin ABD Dışişleri Bakanlığı üzerinden ABD Adalet Bakanlığına iletildiğini belirten Çavuşoğlu, "Şimdi darbe girişimiyle ilgili edinilen bilgiler, belgeler, deliller toplanıyor ve bu süreçte siyasi görüşmelerimizi devam ettiriyoruz." diye konuştu.

ABD'den Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir heyetin, 23-24 Ağustos'ta Türkiye'ye geleceğini hatırlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Dün de açıklandı, 24 Ağustos'ta Biden geliyor. Daha önce Kerry de gelmek istediğini söylemişti. Kerry yerine Biden gelecek, Amerikalılar böyle bir karar verdi. Daha sonra Adalet Bakanımızla birlikte biz de bu dosya oluştuktan sonra Washington'a giderek hem bu dosyayı ileteceğiz hem de Gülen'in neden iade edilmesi gerektiğini ABD'li muhataplarımıza anlatacağız."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström'un Türkiye'nin 15 yaş altındaki çocukların cinsel ilişkiye girmesine izin verildiğine ilişkin sosyal medyadan yaptığı paylaşımı "skandal" olarak değerlendirdi.

Çavuşoğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu parti genel merkezinde ziyaretinin ardından basın mensuplarına ziyaretine ilişkin bilgi verdi ve soruları yanıtladı.

Kendisinin Kılıçdaroğlu’nu dış politika konusunda son zamanlardaki gelişmeler, Elitaş’ın ise Meclis gündemindeki konular ile ilgili AK Parti grubunun düşünceleri hakkında bilgilendirdiğini söyleyen Çavuşoğlu, son derece verimli bir toplantı olduğunu, özellikle darbe girişiminden sonra Türkiye’de oluşan uzlaşı kültürünün bir yansıması olarak ana muhalefet partisini bilgilendirmek istediklerini anlattı.

 İsrail ile yapılan anlaşma

Çavuşoğlu, bir soru üzerine, görüşmede İsrail ile anlaşmanın da gündeme geldiğini ve bu konuda Kılıçdaroğlu’nun sorularını cevapladıklarını dile getirdi.

Anlaşmanın gündeme ne zaman geleceğine Meclis Danışma Kurulunun karar vereceğini belirten Çavuşoğlu, “Biz Dışişleri Bakanlığı olarak İsrail ile imzaladığımız anlaşmayı Başbakanlığa gönderdik. Tam bu sırada darbe girişimi oldu. Başkanımız bu anlaşmayı henüz Meclise göndermedi. Bundan sonra Meclis karar verecek. Biz bu konu gündeme geldiği zaman Dışişleri Bakanlığı olarak Meclise giderek bilgi vereceğiz. Ama karar Meclisindir.” diye konuştu.

Suriye'deki kriz

Türkiye’nin en başından beri Suriye’de tüm etnik ve dini grupların kapsanması gerektiğini, laik bir yapının olması gerektiğini ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, uçak düşürme hadisesinden önce de Rusya ile bu konuda mutabık kaldıklarını hatırlattı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına rağmen bu ülkede ateşkesin tam olarak sağlanamadığını, Halep’te bir koridor açılsa da şehrin hala kuşatma altında olduğunu anlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Rejim saldırılarını sürdürüyor. İnsani yardım şu anda gündemde. En önemli soru siyasi dönüşüm nasıl sağlanacak. Geçiş hükümetinin de kapsayıcı olması gerektiğinin altını çiziyoruz.
Cenevre’de müzakerelerin tekrar başlaması gerektiğini söylüyoruz. Esed’ın kalması ya da gitmesi konusunda farklı fikirler var. Esasen Türkiye Esed’in gitmesi gerektiğini düşünüyor. 600 bin civarında insanın ölümüne sebep olan bir rejimin Suriye’yi yönetemeyeceğini, Suriye’nin değişik kesimlerinin ve muhalefetin Esed etrafından birleşmeyeceğini söylüyoruz.”

Çavuşoğlu, başarısız FETÖ darbe girişimi sonrasında Yunanistan’a kaçan 8 darbecinin geri iade süreci ile ilgili de bilgi verdi.

Yunanistan’a sığınma talebinde bulunan 2 darbecinin 19 Ağustos tarihinde duruşmasının olacağını, geri kalan darbecilerin ise bir sonraki hafta hakim karşısına çıkacağını bildiren Çavuşoğlu, Türkiye’nin beklentisinin, Cumhurbaşkanı'na suikast girişiminde bulunan darbecilerin Türkiye’ye iade edilmesi olduğunun altını çizdi.Görüşmenin yapıldığı saatlerde Diyarbakır’da meydana gelen saldırı hakkında görüşleri sorulan Çavuşoğlu, “FETÖ'nün darbe girişimi başarısız oldu. Şimdi de aynı anlayışa sahip FETÖ'nün kan kardeşi PKK son zamanlarda saldırılarını arttırmaya başladı. Bu ülkeyi paralelci hainlere nasıl teslim etmediysek, bu hain bölücülere de teslim etmeyeceğiz.” diye konuştu.

"Yanlış bilgi üzerinden yapılmış bir açıklama"

İsveç Dışişleri Bakanı’nın resmi Twitter hesabından yaptığı, "Türkiye'de 15 yaş altı çocuklarla cinsel ilişkiyi serbest kılan karar iptal edilmeli. Çocukların, şiddete ve cinsel istismara karşı daha az değil, daha çok korunmaya ihtiyacı var." şeklindeki açıklamasını da değerlendiren Çavuşoğlu, “Her şeyden önce bir Dışişleri Bakanı'na yakışmayan, yalan ve yanlış bilgi üzerinden yapılmış bir açıklama. Çocuk istismarını engellemek ve buna karşı mücadele için hükümetimiz son derece kararlıdır.” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, şu an yürürlükte bulunan yasada herhangi bir boşluk bulunmadığına dikkati çekerek, “Çocuk istismarına yönelik bu kadar hassas davranan bir hükümet, 15 yaş altı çocuklara cinsel istismara izin veriyor gibi bir yaklaşım iyi niyet ile bağdaştırılamaz. Bir Dışişleri Bakanı'nın yanlış haber üzerinden böyle bir tweet atması skandaldır.” ifadelerini kullandı.

Bir Dışişleri Bakanı'nın sorumlu olması ve yalan söylememesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye’yi itham eden böyle bir anlayışın kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, İslam karşıtı ve Türkiye karşıtı söylemlerin İsveç’e sıçramasının endişe verici olduğunu sözlerine ekledi.