Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ağustos ayında dünyanın en kötü performansını gösteren Moğolistan Tugriki, tüm zamanların en uzun düşüş serisinde bulunuyor. Ekonominin krizin pençesinde olduğunu belirten hükümet yetkilileri ekonomiyi istikrara kavuşturmak için yollar arıyor.

Tugrik, dolar karşısında ardı ardına 22. günde de düşerek, başkent Ulan Batur saatiyle 17:05'te Bloomberg verilerinin başladığı 1993 yılından bu yana görülen en düşük seviye olan 2,243.50 seviyesinden işlem gördü. Tugrik, Ağustos ayında dolar karşısında yüzde 7.8 değer kaybederek Bloomberg tarafından takip edilen 154 ülke parası arasında en kötü performansı gösterdi. Moğolistan parasının 2016 yılındaki toplam kayıpalrı yaklaşık yüzde 11 oldu.

Moğolitan parasının kayıplarında düşem emtia fiyatları, Çin'deki ekonomki yavaşlama ve yabancı yatırımcıların yatırım karşıtı ve istikrarsız politikalar nedeniyle azalan ilgisi etkili oldu. Başbakan Erdenebat Jargaltulga, Salı günü yapılan bir açıklamaya göre, ücret kesintileri, borç azaltma ve yabancı yatırımcılara karşı ülkenin cazibesini artırmak üzere bir konseyin oluşturulmasını da içeren bir ekonomik kurtarma paketini devreye soktu.

Maliye Bakanı Choijilsuren Battogtokh, geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada “Derin bir kriz ortamındayız. Maaşları ödeyemeyeceğimiz ve devlet dairelerinin faaliyet giderlerini karşılayamayacağımız bir noktaya geldik. Aynı şekilde sınırlarımızın güvenliğini ve ulusal güvenliğimizi sağlayan Moğol silahlı kuvvetlerinin faaliyet giderlerini de karşılayamaz durumdayız” dedi.