Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL
Rusya ve Irak'a yönelik ihracatın finansmanı amacıyla Türk Eximbank kaynaklı sevk öncesi belgesiz ihracat kredileri ile diğer nakdi ihracat kredilerinden kredi riski açık olanlar, Türk Eximbank nezdinde açılacak yeni bir belgesiz ihracat kredisiyle yeniden yapılandırılarak devralınabilecek.

Söz konusu kredilerin devri ve belgesiz ihracat kredisiyle ilgili yapılan iş ve işlemler vergi, resim ve harç istisnasından yararlandırılacak.

Bakanlar Kurulunun "Belgesiz İhracat Kredileri ile Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Kararı" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Rusya ve Irak'a yönelik ihracatın finansmanı amacıyla bankalarca kullandırılan Türk Eximbank kaynaklı sevk öncesi belgesiz ihracat kredileri ile bankaların kendi kaynaklarından kullandırdıkları, birinci ve ikinci grupta izledikleri diğer nakdi ihracat kredilerinden kredi riski açık olanlar, Türk Eximbank nezdinde açılacak yeni bir belgesiz ihracat kredisiyle yeniden yapılandırılarak devralınabilecek.

Yeniden yapılandırma sürecinde kullandırılan kredilerin devri ve belgesiz ihracat kredisiyle ilgili yapılan iş ve işlemler vergi, resim ve harç istisnasından yararlandırılacak ve bu krediyle ilgili ikinci bir ihracat taahhüdünün yerine getirilmesi şartı aranmayacak. Bu kapsamda devralınan kredilerin ihracat taahhütlerinin devir öncesinde krediyi kullandıran banka tarafından kapatılmamış olması halinde, bu kredilerin ihracat taahhütlerinin süresi, yeniden yapılandırma sözleşmelerinde belirlenen süreler kadar uzatılabilecek.

Bu süre içerisinde krediyle yapılan işlemlere vergi, resim ve harç istisnası uygulanacak. Bu kredilerin ihracat taahhütleri, krediyi kullanan firma ya da grup firmalarınca yapılan ihracatla kapatılabilecek. Devralınan krediye ilişkin ihracat taahhüdünün süresi içerisinde yerine getirilmesi Türk Eximbank tarafından takip edilecek ve ihracat taahhüdünün süresi içerisinde yerine getirilmemesi halinde belgesiz ihracat kredisiyle ilgili yapılan iş ve işlemler nedeniyle bankalar ve Türk Eximbank'ın uyguladığı tüm istisnalar, Bakanlar Kurulunun ilgili kararı uyarınca tahsil edilecek.

Eximbank ile yapılan devir sözleşmelerine göre kredileri yeniden yapılandırılanların bu sözleşmelerde yer alan hükümlere uymaması nedeniyle bu sözleşmelerin geçerliliğini yitirmesi durumunda yeniden yapılandırma sözleşmesine binaen tesis edilmiş belgesiz ihracat kredilerinin, ihracat taahhüt sürelerinin uzatılması işlemi de sözleşme fesih tarihi itibarıyla geçerliliğini yitirecek. İlgili sözleşmelerle kredi vadesine ilişkin uzatılan sürenin geçerliliğini yitirdiği tarihten sonra gerçekleştirilen ihracat taahhüde sayılamayacak. Belgesiz ihracat kredisiyle ilgili yapılan iş ve işlemler nedeniyle bankalar ve Türk Eximbank tarafından uygulanan istisnaların gerçekleştirilmeyen ihracat taahhüdüne ilişkin kısımları da ilgili Bakanlar Kurulu kararı uyarınca tahsil edilecek.

Eximbank ile yapılan devir sözleşmelerine göre kredileri yeniden yapılandırılanların bu sözleşmelerde yer alan hükümlere uymaması nedeniyle bu sözleşmelerin geçerliliğini yitirmesi durumunda belgesiz ihracat kredisiyle ilgili ihracat taahhüdünün, devir sözleşmesinden önce yerine getirilmiş olması kaydıyla yeniden yapılandırma sürecinde kullandırılan belgesiz ihracat kredisiyle ilgili yapılan iş ve işlemler nedeniyle Eximbank tarafından uygulanan istisnalar tahsil edilecek.

Bu karar kapsamında belgesiz ihracat kredilerinin yeniden yapılandırılması için bu kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde ilgili belge ve bilgilerle birlikte Eximbank'a müracaat edilmesi gerekecek.

Dahilde işleme rejimi hakkında karar

Öte yandan Dahilde İşleme Rejimi Kararında Değişiklik Yapılması Hakkında Bakanlar Kurulu kararı da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni sahibi firmalar, kendilerine tebliğ edilen taahhüt hesabının müeyyideli kapatılması işlemine karşı tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü veya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğüne yazılı olarak itiraz edebilecek
 
AA