Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'nin varlık fonunu kurduktan sonra özellikle ulaştırma altyapılarına ilişkin bir fon kuracağını belirterek, "Bu fonlama marifetiyle ülkenin ticareten köprü konumuna gelmesi adına büyük fotoğrafta öngördüğümüz bütün projeleri hayata geçireceğiz." dedi.

Bakan Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, varlık fonunun zaman zaman varlık vergisiyle karıştırıldığına dikkati çekerek, "Varlık fonunun amacı ve anlamı, ülkemiz varlıklarının bir fon marifetiyle değerlendirilmesi ve bunların ülkemiz yatırımlarına hizmet edebilmesi." diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen varlık fonuyla ilgili düzenlemenin, Meclis Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşması temennisinde bulunan Arslan, dünyanın her yerinde var olan varlık fonundan ülkelerin yararlandığını anımsattı.

Varlık fonunun G20'yi oluşturan ülkelerden sadece Türkiye'de olmadığını dile getiren Arslan, Türkiye'nin varlık fonunu kurduktan sonra özellikle ulaştırma altyapılarına ilişkin bir fon kuracağını söyledi. Bu fonlama marifetiyle ülkenin ticareten köprü konumuna gelmesi adına büyük fotoğrafta öngörülen bütün projelerin hayata geçirileceğini belirten Arslan, bazı projelerin yap-işlet-devret modeliyle, bazı projelerin ise ülke kaynaklarıyla yapıldığını anlattı.

Arslan, Türkiye'nin her yerindeki insanların, sosyal refahını geliştirmek ve sosyal fayda adına yapılan projelerin fonlanabilmesi için getirilecek varlık fonunun, projelerin daha hızlı yapılması için önemli olduğunu vurguladı.

Varlık fonuyla birlikte onun alt segmentlerini oluşturan ulaştırma altyapı fonlarının bulunacağını dile getiren Arslan, "Ülkemiz artık eskisi gibi değil, her yerden borçlanabiliyor, her yerden finans bulabiliyor. Kendi projelerimizi çok daha düşük maliyetle fonlamak bizim için olmazsa olmaz. İşte varlık fonuyla biz bunu sağlamış olacağız. Çok daha uygun fiyatlarla fonlama yapabileceğiz, özellikle ülkemizin 2023 ve 2053 hedeflerine giderken öngördüğümüz bütün ulaşım türlerindeki ana koridorlarını tamamlamak adına bundan yararlanacağız. Bunun amacı, fona ortak olacaklara, fondan yararlanacaklara katma değer sağlamak. Ama bunların sağladığı kaynakla ülkemiz insanının refahını geliştirecek projeleri, hızlı bir şekilde aynı anda hayata geçirmeyi çok önemsiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Arslan, dünyanın bir çok ülkesinin bu fonlar marifetiyle çok iş yaptığına dikkati çekerek, "Biz bu konuda çok geç kalmış durumdayız ama bugünden sonra inşallah bunun sayesinde hedeflerimize, daha hızlı yürüyebilir hale geleceğiz." ifadesini kullandı.
 
AA