Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Konut sektöründeki kredi faiz oranlarının 1'in altına çekilmesinin ardından hareketlenme yaşandığını belirten inşaat sektörü temsilcileri, konuta verilecek yeni desteklerle ekonominin hareketlendirilebileceğini ifade ediyor.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının ardından bankaların konut kredisi faiz oranlarını düşürmesinin sektörde sevinçle karşılandığını söyledi.

Bu gelişmenin ardından konut sektöründe hareketlenmenin yaşandığını belirten Tellioğlu, son dönemlerde konut almaktan vazgeçen tüketicilerin yeniden konut projelerini gezmeye ve ev almaya başladığını kaydetti.

Sektör olarak gelecekten umutlu olduklarını vurgulayan Tellioğlu, "Faizlerin 1'in altına düşmesi sektöre hareket getirdi ancak eskisi gibi mümkünse kredilerin 0,70'lere kadar çekilmesi veya kredilerdeki ekstra maliyetlerin ortadan kaldırılması gerekir. Şu an kredi faiz oranları nispeten düştü. Ama bankaların çeşitli adlar altında ekstra maliyet çıkarma çabaları sürüyor. Bu da sektörde ister istemez sıkıntıları beraberinde getiriyor." dedi.

Konut sektörünün ülke ekonomisindeki önemine dikkati çeken Tellioğlu, konuta verilecek desteğin ekonomiyi hareketlendireceğine işaret etti. Bu anlamda 0,90'larda olan konut kredisi faizinin henüz istenilen seviye için yeterli olmadığını belirten Tellioğlu, şöyle konuştu:

"İnşaat sektörü beraberinde 250 sektöre hayat veriyor. Yani binlerce insanın ekmeğine katık oluyor. Bizim sektörümüz, tekstilden beyaz eşya sektörüne kadar her alana doğrudan etki ediyor. O yüzden inşaat sektöründeki hareketlilik veya durgunluk ülke ekonomimizin tamamına olumlu veya olumsuz katlanarak daha fazla yansıma sağlıyor. Bu da demek oluyor ki konut sektörü ekonominin can damarı. Ekonomimizin daha iyi yerlere gelebilmesi için konut sektörünün canlandırılması gerekir ve bunun da yeni desteklerle olacağını unutmamalıyız."

"Kampanyalar devam etmeli"

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Fethi Hinginar da yaşanan darbe girişimi sonrası olumsuz beklentilere karşın hem Hükümetin hem de Emlak Konut başta olmak üzere büyük gayrimenkul yatırımcılarının kampanyaları ve bankaların faiz indirimlerinin sektöre olumlu yansımalarının olacağını belirtti.

Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'in altına düşmesinin gayrimenkul sektörünü hareketlendireceğini ve konut satış oranlarını artıracağını aktaran Hinginar, şöyle devam etti:

"Faiz indirimleri 0,90'ların altına inerse ve uzun vadede bu bantta devam ederse yeni projeler için de sektörde bir canlılık oluşacaktır. Konut almak isteyen ancak faizler yüksek olduğu için bu planını erteleyen tüketiciler de faizlerin cazip rakamlara ulaşmasıyla harekete geçecektir. Konut satışlarında yaşanacak hareketlilik, yeni projeler için de yapı ruhsatı başvurularının artmasına, yapı ruhsatı alınmış ancak son dönemdeki gelişmelerden dolayı beklemede olan projelerin ise başlamasına vesile olacaktır. Tabii bu kampanyaların bir ay gibi kısa bir sürede hemen sonuç vermesi zor olacağından kampanyaların bir süre daha devam etmesinin yararlı olacağı görüşündeyiz. Ancak bu durumda piyasalarda ve sanayide yansımalarını görebiliriz."

Hinginar, inşaat ve gayrimenkul sektörünün dinamo sektörler olduğuna işaret ederek, gayrimenkul sektörünün canlanmasıyla inşaat malzemesi sektörü başta olmak üzere sanayiden perakendeye kadar piyasalarda da canlanmaya vesile olacağını sözlerine ekledi.

AA