Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanvekili Kemalettin Güneş, Türkiye’nin ABD’ye ihracatının 2015’te 495 milyon dolarda kaldığını belirterek, “2005 öncesi bu rakam 1,5 milyar dolardan fazlaydı. Üç yıl içinde aynı rakamı yeniden yakalamayı hedefliyoruz.” dedi.

Birlik açıklamasına göre, 15-17 Ağustos tarihleri arasında ABD Las Vegas’ta düzenlenen, hazır giyim fuarı Magic Show’a katılan Türk firmalarının stantları alıcıların akınına uğradı. Ayrıca İHKİB Magic Show’da 100 bin alıcıya tahsis edilen otobüslerin dışını özel reklamlarla giydirdi. Türkiye ve hazır giyim sektörü için tanıtım fırsatı sunan reklam sayesinde fuara katılan 41 Türk firmasının stantlarının ziyaretçisi sayısı arttı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen, İHKİB Başkanvekili Güneş, küresel hazır giyim ticaretinin 465 milyar dolara ulaştığını hatırlatarak, ABD’nin 104 milyar dolarla ithalatçı ülkeler listesinde ilk sırada yer aldığını bildirdi.

Dünyanın yedinci büyük hazır giyim tedarikçisi Türkiye’nin ABD’ye ihracatının 2015’te 495 milyon dolarda kaldığını ifade eden Güneş, “2005 öncesi bu rakam 1,5 milyar dolardan fazlaydı. Üç yıl içinde aynı rakamı yeniden yakalamayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl New York'ta açacağımız Türk Ticaret Merkezi, hedefe ulaşabilmemiz için çok büyük bir itici güç olacak. Firmalarımız hazırlayacağımız showroomlarda ürünlerini sergileyecekler, bu sayede ABD'li alıcılara daha kolay ulaşabilecekler.” değerlendirmesinde bulundu.

“Çin’e rakip olmak için yola çıktık”

İHKİB AB, ABD, Uzakdoğu Fuarlar ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Özkan Karaca ise Türkiye’nin ve hazır giyim sektörünün imajını yükseltmek için çalışmalarını hızlandırdıklarını ifade etti.

Dünyanın dört bir yanından gelen 100 bin alıcının ziyaret ettiği Magic Show’da 32’si İHKİB öncülüğünde milli katılım, 9’u bireysel olmak üzere toplam 41 Türk firmasının temsil edildiğini bildiren Karaca, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak ABD'nin en büyük hazır giyim tedarikçisi konumundaki Çine rakip olabilmek için yola çıktık. Las Vegas sokaklarında ve aynı anda iki farklı alanda düzenlenen fuarlar arasında alıcılara tahsis edilen bütün otobüslerin üzerine Türkiye reklamlarını giydirdik. Bu reklam sayesinde hem ülkemiz hem de sektörümüz için büyük bir tanıtım imkanı yakaladık. Firmalarımızın stantları fuar boyunca ziyaretçi akınına uğradı. ABD’li alıcılardan sık sık ‘ Türk üreticiyi ülkemizde daha sık görmek istiyoruz’ mesajları aldık. Ülkemizin ihtiyacı olduğu bu dönemde gördüğümüz büyük ilgi karşısında moral kazandık."

AA