Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed yetkilileri bu hafta piyasaların faiz artırımı ihtimalini küçümsediğini söylerken, fed vadelilerindeki fiyatlamalara göre faiz artırımı ihtimali tekrar yüzde 50'nin altına geriledi.

San Francisco Fed Başkanı John Williams Perşembe günü yaptığı açıklamalarda, politika yapıcıların uzun süre faiz değiştirmeyeceğine yönelik görüşün, Fed yetkililerinin söyledikleriyle "tutarlı" olmadığını söyledi. New York Fed Başkanı William Dudley ise Salı günü, piyasaların faiz artırımı ihtimalini küçümsediğini söylemişti. Yatırımcılar bu açıklamaları umursamazken, ABD hazine tahvilleri 2011'den bu yana en iyi yıllık performansını gösteriyor. ABD tahvillerinde volatiliteyi gösteren bir gösterge 2014'ten bu yana en düşük seviyede bulunuyor. 

Bloomberg Bond Trader verilerine göre, Fed para politikası görünümüne en duyarlı vadelerden biri olan ABD 2 yıl vadeli tahvillerinin getirisi New York saatiyle 06:25'te yüzde 0.72'de yatay seyretti. Temmuz 2018 vadeli 0.75 faizli tahvilin fiyatı 100 2/32 seviyesinde bulunuyor. Gösterge 10 yıl vadeli tahvilin getirisiyse yüzde 1.54.

Manulife Asset Management (Europe) Ltd.'da trader olan Chris Chapman, "Fed'den gelen mesajlar çoğu zaman çelişkiliydi ve genelde açık değildi. Dolayısıyla öyle anlaşılıyor ki şahinler faiz artırımı ihtimalinden bahsettiğinde, piyasalar bunu Fed yetkilileri faiz artırımının daha fazla fiyatlanmasını istiyormuş gibi algılıyor, gerçekten faiz artırımıyla ilgilendikleri şeklinde algılamıyor. Bunu söyledikten sonra, ben yine de piyasaların bu yıl gerçekleşebilecek bir faiz artırımını hala düşük fiyatladığını düşübüyorum." dedi.

Federal fonlama faizi vadelilerindeki fiyatlamalara göre, yıl sonuna kadar Fed faiz artırımı ihtimali yüzde 47. Bu gösterge Salı günü yüzde 51'e kadar yükseldi ve ertesi gün tekrar düştü. 20-21 Eylül'de gerçekleşecek bir sonraki toplantıda faiz artırımı ihtimali yüzde 20 seviyesinde bulunuyor. 

Son dönemdeki Fed retoriği şahin olsa da, Çarşamba günü açıklanan Temmuz toplantısı tutanaklarına göre, yetkililer yakın gelecekte bir faiz artırımının gerekli olup olmadığı konusunda ayrı görüşlere sahip.

Frankfurt'ta DZ Bank AG piyasa stratejisti Daniel Lenz, "Ben piyasaların Fed'in faiz artırımı görünümüyle alakalı değerlendirmesini doğru buluyorum. Fed açıklamaları karışıktı, ve tutanaklar istihdam piyasasındaki resmin hala belirsiz olduğuna dikkat çekti. Enflasyonist baskıysa düşük kalmaya devam ediyor" dedi.

Bloomberg ABD Tahvil Endeksi 2016'da yüzde 5.3 yükseldi. Bu ilerleme, göstergenin yüzde 7 yükseldiği 2011 yılından bu yana en iyi performans oldu.