Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Merkel: Türkiye ayrıcalıklı ortaklığı istemiyor

Merkel: Türkiye ayrıcalıklı ortaklığı istemiyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin AB üyeliği yerine kendisi tarafından gündeme getirilen "ayrıcalıklı ortaklık" önerisi konusunda açıklamada bulundu

Giriş: 20 Ağustos 2016, Cumartesi 11:38
Güncelleme: 20 Ağustos 2016, Cumartesi 11:39

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin AB üyeliği yerine kendisi tarafından gündeme getirilen "ayrıcalıklı ortaklık" önerisi konusunda açıklamada bulundu. Merkel, "Erdoğan'ın Türkiyesi için hala getirdiğiniz ‘ayrıcalıklı ortaklık' önerisi geçerli mi?" sorusuna şu karşılığı verdi:

"Türkiye istemediğini defalarca açıkladı"

"Türkiye ile Almanya arasında özel bir bağ var. Bu böyle de kalacak. Türkiye NATO üyesi olarak önemli bir partner. Türkiye bazı problemlerin çözümü için önemli. Her şeyden önce Suriye'da yaşanan dramı düşünüyorum. Türkiye üç milyon Suriyeliyi kabul etti. Bu büyük bir başarı. Türkiye şu anda Suriye'deki insani felaketin çözümüne en büyük katkıyı yapan ülke durumunda. ‘Ayrıcalıklı ortaklık' fikri AB üyeliğine alternatif olarak söylenmiş bir sözdü. Türkiye buna ilgi duymadığını bir çok defa dile getirdi."

Darbe girişimi Türkiye için önemli bir kırılmaydı

Başbakan Merkel, Türkiye ile ilişkiler ve mevcut siyasi gerilimin Almanya'ya yansımaması konusunda neler yapabileceğine ilişkin bir soruya ise,"Ben Başbakan olarak dış politikada Almanya'nın değerleri ve çıkarlarını göz önünde bulunduruyorum. Bu Türkiye ile ilişkiler açısından da geçerli....Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkileri özel kılan unsur, Almanya'da 3 milyon Türk kökenlinin yaşaması. Türkiye'de çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği darbe girişimi önemli bir kırılmaydı. Ben bu darbe girişimini birçok AB yetkilisi gibi hemen kınadım ve demokrasi ve seçilmiş hükümetin yanında olduğumu ifade ettim. Aynı şekilde, demokrasiye yönelik böyle bir darbenin ardından yargı sürecinin hukuka uygun olarak yürütülmesinin önemini de dile getirdim. Biz tabiki, Türk ve Kürtler arasındaki siyasi görüş ayrılıklarının Almanya'da barışcıl yoldan dile getirilmesini istiyoruz. Almanya'da düşünce ve gösteri özgürlüğü var ve herkesin bu kurallara uyması gerek" diye konuştu.

DHA