Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük Döviz traderi Citigroup'a göre, Japonya hükümeti yenin küresel benzer para birimleri karşısında değerlenmesini engelleyemeyecek ve yen önümüzdeki 3 ay içerisinde dolar karşısında 95 seviyesine kadar değerlenecek.

Japonya para birimi 2016'da dolar karşısında gelişmiş ülke para birimleri arasında en iyi performans gösteren oldu. Yen, Avrupa Birliği'nin geleceği tartışmalarından, ABD'den gelen karışık verilere kadar küresel büyümeye ilişkin riskler nedeniyle bu yıl yaklaşık yüzde 20 değer kazandı. Aynı zamanda, yatırımcıların Japonya'nın enflasyonu destekleyebileceğine ve dünyanın en büyük 3. ekonomisi olan Japonya'nın zayıf para birimiyle canlanabileceğine olan tereddütleri nedeniyle, yen 4 yıllık kayıplarının bir kısmını geri aldı.

Citigroup'un Japonya hariç Asya ülkelerinden sorumlu G-10 döviz stratejisi şefi Todd Elmer, "Yenin değerlenmesine karşı daha güçlü bir koruma geleceğine dair kuşkular var. Uluslararası otoriteler, güçlenen yenin diğer piyasaları istikrarsızlaştırdığına dair işaretler görmeyecek. Bir tek şu var, bahardan bu yana, uluslararası otoriteler arasında kısmen ortak bir görüş var gibi görünüyor, o da şu ki zayıf dolar küresel piyasalar için daha iyi bir durum" dedi.

100 seviyesi test edilirken

Yen, geçtiğimiz hafta bu yıl ikinci kez dolar karşısında 100 seviyesini geçti ve bu seviyenin üzerinde kalmayı ikinci kez test etti. Fed tutanaklarında yetkililerin faiz artırımında aceleci olmanın gerekliliğini tartıştığının anlaşılmasıyla, dolar 3 ayın düşüğünde kaldı. Japonya Uluslararası işlerden sorumlu Maliye Bakanı Yardımcısı Masatsugu Asakawa, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, döviz hareketlerinin aşırı olması durumunda hükümetin uygun biçimde hareket edeceğini açıklamıştı. Asakawa, hükümetin diğer G-7 ülkeleriyle yakın temasta olduklarını söylemişti. Yen Pazartesi günü TSİ 9:40'ta dolar karşısında 100.69 seviyesinden işlem gördü.

Japonya hükümeti 2011 yılında, yenin dolar karşısında 75.35 zirvesine ulaşmasını durdurmak için kura 3 kere müdahale etmişti. Yen buna rağmen 2011 yılını gelişmiş ülke para birimleri arasında en iyi performans gösteren olarak bitirmişti.

Brexit referandumunun sonucunun belli olmasından bu yana küresel kur volatilitesini gösteren endeks düştü. Bu çeyrekte, tüm G-7 ülkeleri kurları İngiliz sterlini hariç dolar karşısında değer kazandı.

Brexit'in ardından gelen satışların ardından küresel hisse senedi piyasaları 6.25 trilyon dolar değer kazandı. Japonya hisse senetlerinin güçlü yene duyarlılığı da azalzı. Nikkei 225 Stock Average Endeksi 24 Haziran'dan bu yana yüzde 11 yükseldi.

Dolar

Elmer, zayıf dolar "daha güçlü varlık fiyatları, düşük volatilite ile anılıyor ve bu resmin yakın zamanda değişeceğine inanmıyorum" dedi.

Elmer'e göre, yen Japonya Merkez Bankası'nın 21 Eylül'deki toplantısının öncesinde muhtemelen dolar karşısında 95 seviyesine ulaşacak. Elmer'e göre, bu durumun aksi ancak yatırımcıların, politika yapıcıların, ortaya çıkan politika adımlarının ötesinde hareket edeceğine inanmasıyla gerçekleşebilir.