Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(Güncellendi)

TCMB'nin bugünkü toplantıda alacağı karara dair beklentilerini anlatan uzmanlar, faiz indirimlerinin devam edebileceğini belirtti.

Norol Yatırım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Akkurt Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'nın 25 baz puan daha indirim yapabileceğini söyledi.

"FAİZ İNSE BİLE KUR YÜKSELMEZ"

Akkurt, bu yönde bir kararın piyasaya olası etkisine dair ise "15 Temmuz ertesinde indirim yapan Merkez Bankası yine indirim yapabilir. Eskiden faiz indirimiyle Döviz yukarı çıkardı, 2015'ten beri bu denklem çalışmıyor. O açıdan ben indirseler bile kurun yukarı hareket etmeyeceğini düşünmeye başladım.

Fitch'in not görünümünü değiştirmesine rağmen döviz kurunun belki biraz daha da aşağıya ineceğini düşünmeye başladım. Bunu sadece trendlere bakarak söyleyebiliyorum" yorumunu yaptı.

SOCGEN DE 25 BAZ PUAN İNDİRİM BEKLİYOR

Societe Generale, TCMB'den bugün 25 baz puan indirim beklendiğini ancak bundan sonraki indirim kararlarının piyasanın sindirme kabiliyetine bağlı olacağını kaydetti.



"KÜRESEL ŞARTLAR VE ENFLASYONU GÖZETECEKTİR"

Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'nın enflasyonu gözeterek indirim yapmasını beklemediğini ancak 25 baz puan indirim olabileceğini belirtti.

Karabulut, "Merkez Bankası'ndan birşey yapmasını beklemiyorum, Merkez Bankası bazı şeyleri hem büyümeyi göz önüne alarak hem de enflasyon baskısını gözeterek yapmalı. Maksimum 25 baz puan indirim yapabilir ama şahsi beklentim yapmayacağı yönünde.

Bankanın küresel şartlara uyum sağlayacak politika belirlemesini bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Meltemi Investment Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Önder ise "50 baz puan bekleyenler de var ama ben 25 baz puanlık indirim bekliyorum" dedi.

Merkez Bankası Temmuz ayında faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan indirerek yüzde 8.75'e çekmiş, politika faizini yüzde 7,50 ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25'te sabit bırakmıştı.