Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rusya’nın önemli medya kuruluşlarından genel yayın yönetmeni ve haber müdürlerinin de aralarında bulunduğu 63 gazetecinin Türk meslektaşlarıyla buluştuğu, “Türkiye-Rusya Medya Forumu” Antalya’da Maxx Royal Otel’de gerçekleştirildi.

Forumda bir konuşma yaparak Türkiye ve Rusya ortak yatırım fonunun hayata geçirilmesi ile ilgili kararlılıklarını belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, iki ülkenin ilişkilerini geliştirebilecekleri alanları sayarken Akkuyu Nükleer Santralı’na da değinerek “Akkuyu’da şu anda bir problem görünmüyor. Teknik hazırlıklar sürüyor. Yüzde 100 Rus sermayeli bir yapı için yola çıkıldı ancak Türk- Rus ortak yatırım fonu da kullanılabilir’’ diye konuştu.

‘SURİYE’Yİ BİRLİKTE İNŞA EDEBİLİRİZ’

Ortak fon ile hangi ülkelere yatırım yapılabileceği hakkında da bilgi veren Zeybekci, “Ortak yatırım fonu ile üçüncü ülkelere de yatırım yapılabilir. Bu ülkeler arasında Suriye de olabilir. Sadece Suriye değil, Afganistan, Pakistan, Irak ve Afrika da yatırım yapılabilecek ülkeler arasında. Çünkü söz konusu ülkelerde çok büyük sorunlar yaşandı. Yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Bu konuda Rusya ile ortaklık yapmak ana hedeflerimizden biridir” dedi. Suriye konusunda Rusya ile ilgili bazı görüş ayrılıkları yaşandığını belirten Zeybekci, “Bu bağlamda geniş bir mutabakat var aramızda. Suriye ile ilgili bundan 1 ay öncesine göre çok daha iyi beklentilerimiz var” ifadesini kullandı. Zeybekci, “Yatırımcıların Türkiye’de gayrimenkul almaları, Türk vatandaşlığına geçmeleri ve sınırsız oturma haklarıyla ilgili çalışmalarımızı bitirdik. Her kim nereden gelirse gelsin, özellikle Rusya’dan gelen dostlarımız; Türkiye’ye geldiniz, bizimle beraber aynı coğrafyada, aynı ülkenin kaderinin paylaşmaya geldiniz, ‘Başımız gözümüz üstünde yeriniz var’ diyoruz ve gerekli her şeyi yapıyoruz” dedi.

‘RUBLE İLE ÖDEME İÇİN MERKEZLER ÇALIŞIYOR’

Ekim ayında İstanbul’da Rusya Enerji Bakanı ile buluşacaklarını ve çok büyük bir iş forumuyla Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı’nı yapacaklarını belirten Zeybekci, şu an itibarıyla Türkiye ile Rusya arasındaki ticarette Rus Rublesi ve Türk Lirası’nın kullanılmasıyla ilgili teknik görüşmelerin de merkez bankaları arasında devam ettiğini bildirdi. Bakan Zeybekci, “Hedefimiz, Antalya’ya, Türkiye’ye gelen Rus vatandaşlarının ruble ile ödeme yapması, Rusya’ya giden vatandaşlarımızın da TL ile ödeme yapması” diye konuştu. Zeybekci müteahhitlik ödemelerinin TL olarak yapılması için çalışacaklarını kaydetti. Zeybekci, dış ticarette TL kullanımının Rusya ile ticarette yüzde 1’den yüzde 10’a çıktığını, toplam dış ticarette ise yüzde 6’yı bulduğunu sözlerine ekledi.

EV ALAN YABANCIYA VATANDAŞLIK İÇİN SINIR 500 BİN TL'NİN ALTI OLACAK

Gayrimenkul alan yabancılara vatandaşlık ya da uzun süreli oturma izni verilmesi için çalışmalarda sona gelindiğini açıklayan Nihat Zeybekci, ‘500 bin liralık bir ev alınması karşılığında bu hakların verilmesi konuşuluyordu’ hatırlatmasına, “Daha makul seviyelerde olacağını söyleyebilirim” diye cevap verdi.

"TÜRKLERİN YURTDIŞINA GİTMESİNİ NEDEN İSTEYEYİM?"

Zeybekci, Avrupa Birliği’yle vize anlaşmasının Türklerin Avrupa’da tatile gitmesine neden olabileceğini söyleyerek, “Türklerin yurtdışında tatil yapmasını neden isteyeyim? Vize muafiyeti ile bu ülke vatandaşı başka ülkelerin turizmini destekler hale gelecek” dedi.

"İKİ ÜLKE PARASININ BİRBİRİYLE DEĞİŞ TOKUŞU İÇİN MÜJDE ALDIM"

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, kader ortaklığını paylaşan Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin her gün bir önceki günden daha da güçlenerek devam edeceğine inandığını söyledi. Turizmin, Denizbank için öncelikli sektör olduğunu belirten Ateş, “Bütün sahillerde, özellikle Antalya’da neredeyse her otelin önünde ATM’miz var. Euro’nun yanı sıra Rus Rublesi de öder” dedi.

UYGUN FAİZLE TATİL

Ateş, merkez bankalarında takas yapısının oluşturulması gerektiğini ifade ederek, “Şu anda konvertibl olmayan her iki ulus parasının birbiriyle değiş tokuşu bizleri anormal ölçüde ileriye atacaktır. Bu müjdeyi sabah aldım. Bunun yanı sıra gelişen iki ülkenin de orta sınıflarına daha fazla hizmeti, daha iyi vadelerle ve gelirleriyle elde edebileceği, düşük faizli ve uzun vadeyle tatil yapmalarını sağlamamız lazım” diye konuştu.

TÜRK DİZİLERİNİN GEÇTİĞİ YERLERE TUR DÜZENLENECEK

Foruma katılan Rus gazeteciler, Muşteşem Yüzyıl dizisi başta olmak üzere Rusya’da yayımlanan Türk dizilerinin setlerine ve olayların geçtiği yerlere turlar düzenlenmesini istedi. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da bunun için çalışacaklarını belirterek, Arjantin’den Türkiye’ye ani turist akımı olduğu zaman o ülkede 2 Türk dizisinin yayınlanmaya başladığını gördüklerini söyledi. Avcı, eğitim alınında da eğitim dili Rusça olan turizm meslek lisesi kurulması niyetlerinin olduğunu kaydetti.

"BU COĞRAFYA BİZİM KADERİMİZ"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM olarak Rusya ile ticari ilişkilerin gelişmesine büyük önem verdiklerini belirterek, şöyle konuştu: “2012 yılında Rusya ile toplamda 33,3 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahiptik. Coğrafya bizim kaderimiz. Bazı uluslar vardır; birlikte yaşamak, birlikte yürümek bulundukları konum nedeniyle onların kaderidir.”

"MANDALİNAMIZI ÖZLEMİŞLERDİR"

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, Rusya’nın Türk ürünlerine uyguladığı engellerin en kısa sürede çözüleceğinden umutlu olduğunu belirterek, “Rus halkı Türk mandalinasını özlemiştir, Türk domatesini, üzümünü, portakalını özlemiştir” dedi.

"MAĞAZA SAYIMIZ 2020 YILINDA 100'E ULAŞACAK"

Koton Başkanı Yılmaz Yılmaz, Rusya’nın Koton için stratejik pazar olduğunu kaydederek, “Halen 34 olan Rusya’daki mağaza sayımızı 2020 yılında 100’e yükselteceğiz” dedi. Yılmaz, konuşmasında, Türkiye’nin küresel arenada gelişmekte olan ekonomiler arasında güçlü ve istisnai yere sahip olduğunu belirterek, son 10 yıldır sürdürülen istikrarlı büyüme sayesinde 2015 gayri safi yurtiçi hasıla rakamlarına göre dünyanın en iyi 15. ekonomisi durumunda olduğunu hatırlattı.

"BİRLİKTE ÇALIŞMAK İHTİYAÇ HALİNDE"

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün ise birlik üyesi müteahhitler olarak dünyaya açıldıkları 1972’den bu ayna 330 milyar dolar ciro yaptıklarını kaydetti. Bu cironun yaklaşık 66 milyar dolarını Rusya’da yaptıklarını belirten Yenigün, “24 Kasım’daki olaydan sonra bazıları çalışmalarına devam etti, fakat o tarihten sonra yeni iş alınamadı. Türk ve Rus müteahhitlerin birlikte çalışması bir ihtiyaç halinde” diye konuştu.

Rahim Ak / Gazete Habertürk