Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de şirketler Ağustos ayında istihhdamı artırmaya devam ederken, işgücü piyasasındaki atıl kapasiteyi ölçen göstergeler fazla değişmedi. Bu durum, durgun küresel büyüme ortamında istikrarlı istihdam artışını işaret ediyor.

Tarım dışı istihdam Temmuz ayındaki 275,000'lik artışın ardından Ağustos ayında 151,000 arttı. Bu, beklentinin oldukça altında bir artışı işaret ediyor. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, tarım dışı istihdamın Ağustos ayında 180,000 artması bekleniyordu. İşsizlik oranı ve işgücüne katılım oranı değişmezken, ücretlerde ılımlı bir artış görüldü.

Ağustos ayı istihdam verisi, ekonominin zayıf talep döneminden geçmesinden dolayı yavaşlaması ve bazı şirketlerin çalışan bulmakta güçlük çekmesi ile birlikte, bu yıl istihdam büyümesinde görülen azalma ile uyumlu çıktı. Fed yetkililer, gösterge faizin 2016 yılında ilk kez artırılmasına ilişkin verecekleri kararda istihdam verisine özel önem atfediyorlar.

West Chester, Pennsylvania'da Moody’s Analytics Inc. kıdemli ekonomisti Ryan Sweet, "Bu genişleme uzun süredir gündemi meşgul ediyordu, bu nedenle istihdam büyümesinde trendin ılımlı hale gelmeye başlaması şaşırtıcı olmamalı" dedi.

Bloomberg'in anketine katılan 89 ekonomistin tahminleri 92,000 ile 255,000 araında geldi. Temmuz ayı istihdam artışı ise 255,000'den 275,000'e revize edildi. Önceki iki ayın toplam istihdamı, Haziran ayındaki artışın 292,000'den 271,000'e revize edilmesi ile birlikte, net 1,000 aşağı revize edildi.

İşsizlik oranı Ağustos ayında da değişmeyerek yüzde 4.9'da kaldı ve üç aydır aynı seviyeyi korudu. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre işsizlik oranının yüzde 4.8'e gerilemesi bekleniyordu. İşgücüne kartılım oranı da değişmeyerek yüzde 62.8'de kaldı.

Ortalama saatlik kazançlar Ağustos ayında yüzde 0.1 yükseldi. Bu veri önceki ay yüzde 0.3 artmıştı. Yıllık bazda ise artış, Temmuz ayındaki yüzde 2.7'nin ardından geçen ay yüzde 2.4 olarak gerçekleşti.