Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

J.P. Morgan Küresel Piyasa Stratejisti David Stubbs Bloomberg HT'deki Akıllı Para programında Açıl Sezen'in sorularını yanıtladı.

ABD'de son tarım dışı istihdam verisi rakamlarının oldukça sağlam olduğunu belirten Stubbs Fed'in bu ay olmasa da Aralık ayında faiz artışı yapabileceğini belirtti. Stubbs istihdam ve faiz artışına ilişkin olarak, "Mütevazı bir ücret artışı var, yeterince istihdam yaratıldığını görüyoruz, işten ayrılanların da daha iyi iş bulmak için bunu yaptığını görüyoruz...Fed'in Eylül'de adım atmasından ziyade Aralık'ta faiz artışı yapması daha muhtemel" diye konuştu.
 
Stubbs, Fed'in gelecek yıl da 1 veya 2 faiz artışı yapabileceğine dikkat çekti.

"TÜRKİYE KADEME KADEME YÜKSELECEK"

Türkiye'ye yöneli beklentilerini de anlatan stratejist, siyasetçilerin makro ekonomik istikrara yoğunlaşması halinde Türkiye'nin kademe kademe yeniden yükselebileceğini söyledi. Stubbs çok fazla jeopolitik risk olduğunu da hatırlatarak "Avrupa ekonomilerinde olumlu gelişmeler devam ettikçe Türkiye de bunu yakalayacak ve iyi performans gösterecektir" yorumunu yaptı.

- AVRUPA VE JAPONYA FAİZ KARARLARI

Eylül'de gerçekleşecek Japonya ve Avrupa Merkez Bankası'nın toplantılarına ilişkin olarak da görüşlerini açıklayan Stubbs, Avrupa Merkez Bankası'dan faiz indirimi beklemediklerini, tahvil alımlarının genişletilebileceğini söyledi. Stubbs, "Belki Eylül toplantısında, belki bir sonrakinde olabilir ama bu kaçınılmaz" dedi.

Stubbs, "Bence piyasa için en büyük soru Japonya'nın ne yaptığı olacak. Çünkü eksi faiz verimli olmamış görünüyor. Birtakım ana politika dönüşleri görebilir veya belki daha fazla eksi faize geçilebilir. Küresel risk iştahının çok etkileneceğini zannetmem ama eylülde Japon yeninde ciddi hareket olabilir" değerlendirmesini yaptı.

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı Perşembe günü açıklanacak. Fed'in para politikası toplantısı ise 20-21 Eylül'de gerçekleşecek.