Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:00'te güncellendi)

Gelişen piyasa hisse senetleri ve yüksek faizli para birimleri, merkez bankalarının finansal piyasaları destekleyeceğine yönelik güvenin etkisiyle yükseldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Fed'in Eylül ayında faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerin zayıf seyretmesi ve yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısını beklemesiyle, bir yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine tırmandı. Güney Afrika Randı ve Avustralya Dolar, doların 16 önemli para karşısında zayıflarken, en iyi performöansı gösterdi. Avustralya Merkez Bankası (RBA) faizlerde değişikliğe gitmedi. Avrupa tahvilleri yükseldi, Brent petrol varil başına 47 dolara doğru bir miktar geri çekildi ve bakır yükseldi.

Gelişen piyasa varlıkları, Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentileri karşılayamayarak Eylül ayında gidilebilecek bir faiz artırımına ilişkin spekülasyonları zayıflatmasıyla birlikte değer kazandı.

Londra'da Commonwealth Bank of Australia forex stratejisti Peter Dragicevich, “Fed'in bu ay faiz artırımına gitmesini beklemiyoruz ve en iyi ihtimalle Aralık ayında bir kez faiz artırımı olabilir. Bu nedenle yakın vadede faiz artırımı beklentisi olmadan piyasa volatilitesi baskı altında olur. Bu durum, genellikle yüksek faizli para birimlerini destekler” şeklinde görüş bildirdi.

Küresel hisse senetleri, faizler, para birimleri ve emtia opsiyonlarına dayanan gelecek fiyat dalgalanmalarına ilişkin bir gösterge olan Bank of America Merrill Lynch GFSI Piyasa Riski Endeksi, Pazartesi günü eksi 0.38 seviyesine geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, New York saatiyle 07:16'da yüzde 1 yükselerek bu yılki kazançlarını yüzde 16'ya taşıdı. Gelişmiş piyasaları içeren MSCI Dünya Endeksi'nin ise 2016 yılı kazançları yüzde 4.6 düzeyinde kaldı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, bu yılın zirvesine yakın seviyelerde yatay seyretti. Göstergenin işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 34 altında kaldı. Almanya DAX Endeksi, yüzde 0.3 yükseldi ve bu yılki kayıplarını geri almaya yaklaştı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.2 düşerek ardı ardına ikinci günde de geriledi. Yen, önceki kayıplarını geri aldı ve dolar karşısında yüzde 0.2 artıda 103.26 seviyesinden işlem gördü.

Avustralya Doları yüzde 0.6 yükselerek önemli paralar arasında ikinci iyi performansı gösterdi. RBA, faiz oranlarında değişikliğe gitmeyerek yüzde 1.5 seviyesinde sabit bıraktı.

(15:00'te güncellendi)