Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrısmüzakerelerine ilişkin, sürecin serinkanlı, akılcı ve Türkiye ile istişare içinde yakın diyalogla yürütüleceğini belirterek, "Artık öyle görünüyor ki yüzdük yüzdük bu işin sonuna geldik." dedi.

Leymosun Kültür Vakfı tarafından düzenlenen anma etkinliğinde konuşan Akıncı, yıl sonuna kadarki sürecin son derece önemli olduğuna işaret ederek, diğer tarafın da yaklaşımları akıl ve gerçekçilik yolunda sürdürülürse, Kıbrıs sorununa bir çıkış yolu bulunmasının mümkün olabileceğini belirtti.

"Önümüzde ciddi bir fırsat duruyor"

"Önümüzde ciddi bir fırsat duruyor" diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, "Eğer Kıbrıs Rum tarafı da aynı yaklaşımla hareket ederse, bu ciddi fırsatı değerlendirebilirsek, iki kesimli, iki toplumlu federal yeni bir yapıyı oluşturmamız mümkündür. Eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yeni bir gelecek inşa ederek, medeni, çağdaş bir yapıyı kurmamız mümkündür." diye konuştu.

Akıncı, eşitliğin, özgürlüğün, güvenliğin güvencelerini alacakları ve bir daha dışlanma kaygısı taşımayacakları iki kesimli, iki toplumlu yeni bir yapıyı kurmalarının mümkün olduğunu vurgulayarak, "Adil olmak zorundayız. Kalıcı bir anlaşma için kendi hakkımız için çaba harcarken, diğer toplumun da bu adada hakkı olduğunu unutmamalıyız. İki taraf da adil ve makul ölçüler içerisinde davranmalıdır. Yoksa bu topraklara adalet gelemez, başka türlü çözüm ve barış olmaz." ifadesini kullandı.

Kıbrıs Türk toplumunun haklarını sonuna kadar savunurken bu adada başka bir toplumun da yaşadığının unutulmaması gerektiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, şunları söyledi:

"Kalıcı bir çözüm için, haklarımızı sonuna kadar savunacağız. Meşru hak ve çıkarlarımızı gözeteceğiz. Bu haklarımıza halel gelmemesi için haklarımızı göz bebeğimiz gibi koruyacağız. Diğer toplumun da haklarının olduğunu aklımızda tutacağız, çünkü adaleti başka türlü gerçekleştiremeyiz. Sadece kendimizi düşünerek, bir yere varamayız. Sadece kendimizi düşünürsek, diğer tarafı düşünmezsek, bu adaya adalet gelemez. Bu ada, gelecek nesiller için barış içinde, mutlu, huzurlu bir geleceği yaşatabilmemiz için hepimize yeter. Aynı yaklaşım diğer toplum ve liderliği açısından da geçerli olması gerekir."

Cumhurbaşkanı Akıncı, 14 Eylül de yoğunlaştırılmış müzakerelerin ikinci turunun en son toplantısını yaparak, New York’a gideceklerini belirterek, "Bir tek hedefimiz var, iyi niyetle Kıbrıs Türk halkının gerçek çıkarlarını koruyarak eşitliğini, özgürlüğünü, güvenliğini, sağlıklı bir toplum olarak geleceğe uzanabilmesini temin etmek." dedi.

"Süreç Türkiye ile istişare içinde yakın diyalogla yürütülecek"

Sürecin sonunda kararı referandumda halkın vereceğini kaydeden Akıncı, şöyle devam etti:

"Her iki toplumda da yapılacak referandum için de yeterli zaman olacak. Referandumda oy vermek için sandığa gidilirken, herkesin iyice inceleyip, okuyarak en doğru kararı verecek şekilde bir sürecin yaşanacak. Süreç, serinkanlı, akılcı ve Türkiye ile istişare içinde yakın diyalogla yürütülecek. Artık öyle görünüyor ki, yüzdük yüzdük bu işin sonuna geldik. Esas karar sahibinin Kıbrıs Türk halkı olduğunu kimse aklından çıkarmasın. Halkın istemediği hiçbir şey, bu topraklarda geçerli olamaz. Halk isteyecek, ben de halkın isteği olduğu için, sizler talep ettiğiniz için bu yolu yürüyeceğim."

Kıbrıs'ta Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından, 15 Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakereler yoğun şekilde devam ediyor. İki lider, eylül ayında 7, 10 ve 14'ünde olmak üzere, üç kez daha bir araya gelmeyi planlıyor.

AA