Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri ve para birimleri, beklenenden zayıf gelen bir dizi ABD verisinin Fed'in Eylül ayında faiz artırımına gideceğine ilişkin bekelntileri azaltması ardından, yükselişini dördüncü güne taşıdı. Japonya hisse senetleri üç ayın zirvesinden geriledi.

Gelişen piyasalara ilişkin MSCI göstergesi Temmuz 2015'ten bu yana görülen en yüksek seviyesine geldi. Güney Kore Wonu bir yıldan uzun bir sürenin zirvesine yakın seyretti. Japonya Topix Endeksi, beş günlük yükseliş serisine ara verdi ve yen yükseldi. Avustralya Doları, ekonomik büyümenin tahminlerin altında kalmasıyla, altı günden bu yana ilk kez düştü. Altın iki ayın zirvesine yakın seviyelerden işlem gördü.

Fed'in Eylül ayında faiz artırımına gitme ihtimali 8 yüzde puanı düşerek, Salı günü vadeli piyasalarda yüzde 24 seviyesine geriledi.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michale McCarthy, “Son gelen zayıf ekonomik veri serisi Fed'in bu ay faiz artırımına gitmesini zorlaştırıyor. Aralık ayında olası bir artırıma gidilmesi ihtimali ise yarı yarıya. Veriler daha fazla kötüleşirsei 2017'ye bakacağız” dedi.

Kanada, Malezya ve İsveç merkez bankalarının Çarşamba günkü politika toplantılarında faizlerde değişikliğe gitmeleri beklenmiyor. Fed, bej kitap anketini açıklayacak.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, hammadde üreticileri ve teknoloji hisseleri öncülüğünde, Tokyo saatiyle 12:07'de yüzde 0.6 yükseldi. Apple Inc.'in büyük bir tedarikçisi olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. hisseleri değer kazandı.

Japonya Topix Endeksi, yenin kazançlarının ihracatçılar üzerinde baskı oluşturmasıyla yüzde 0.7 azaldı. Toyota Motor Corp. kayıplarını dördüncü güne taşıdı.

ABD Doları'nın 10 önemli para karşısında değerini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.2 düşerek iki haftanın en düşük seviyesine geriledi. Son seansta yüzde 1 azalan gösterge Temmuz ayından bu yana görülen en sert kaybını kaydetti.

Yen, geçtiğimiz iki seansta yüzde 2'nin üzerinde değer kazanmasının ardından, yüzde 0.6 yükselerek dolar karşısında 101.42 seviyesinden işlem gördü.