Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Allianz SE ekonomi başdanışmanı Mohamed El-Erian'a göre, Fed'in Eylül toplantısında faiz artıracağına yönelik beklentiler çok kısıtlı durumda bulunuyor.

Traderler 20-21 Eylül tarihinde gerçekleşecek FOMC toplantısından bir faiz artırımı kararı çıkmasına yüzde 20 ihtimal veriyor. ABD'de son açıklanan veriler hayal kırıklığı yaratırken, San Fransisco Fed Başkanı John Williams Salı günkü konuşmasında ABD ekonomisine dair güçlü bir resim çizmişti.

Aynı zamanda Bloomberg View köşe yazarı da olan Mohamed El-Erian, Çarşamba günü Bloomberg Television'a verdiği mülakatta Eylül'de faiz artırımına yönelik piyasa beklentisini "oldukça düşük" olarak nitelemişti. El-Erian, "Veriler zayıfladı ancak o kadar da zayıf olduğu anlamına gelmiyor" dedi.

El-Erian, küresel merkez bankalarının genel anlamda daha az etkin konuma geldiklerini belirtirken, en çok Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) Japonya ekonomisini güçlendirmekte zorlandığını kaydetti. El-Erian, merkez bankalarının daha az etkin olduklarını çünkü maliye politikasındaki eksikliklerinin yerini doldurma gibi bir yapıları olmadığını söyledi.

"Çok uzun"

El-Erian, "Çok fazlaca uzun süredir merkez bankalarına bel bağladık" dedi. Erian, "Aşırı düşük faiz oranları sorunun çözümü olmaktan ziyade sorunun bir parçası olma yolunda ilerliyor. Bazı ülkelerde problem oldular bile. Japonya bunlardan biri, Avrupa'da da sorunlar var" dedi.

PIMCO'nun eski CIO'su olan El-Erian, yatırımcıların giderek daha çok getiri sağlayan varlıklara itildiğini söyledi. El-Erian'a göre, yatırımcılar devlet tahvilleri gibi düşük getirili varlıklardan daha yüksek riskli varlıklara geçiş yapıyor, tıpkı 2006-2007'de olduğu gibi ve bu durum daha da sürebilir.

El-Erian, "Sadece getirilerin mükemmel olmadığı, volatilitenin baskı altında olduğu ve herşeyin yukarı gittiği bir dönemden geliyoruz. Vakit bir kısım yatırımları nakde çevirme, ve kamu enstrümanlarına ilişkin pozisyonları azaltma ve bekleme vakti. Volatilite geri dönecek, ve iyi isimli fırsatları daha cazip fiyatlardan alma şansı yakalanacak" dedi.