Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk-Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham) Başkanı Bora Gürçay, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi öncesinde üyelerinin planladığı yatırımlarda kalkışmadan sonra hiçbir değişiklik ve erteleme olmadığını belirterek, "ABD'li TABA üyesi firmaların bu yılın son çeyreğinde 350 milyon dolarlık beklenen yatırım planları var. Bunların şu an alt fizibilite çalışmaları bitti. Son noktalarında bürokratik detaylar tamamlanıyor." dedi.

TABA-AmCham, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda konuşma yaptığı gün, ABD'nin yüksek tirajlı gazetelerinden New York Times'a tam sayfa ilan vererek, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından global yatırımcıları, Türk halkının yanında durmaya ve yatırım yapmaya davet etti.

TABA-AmCham Başkanı Gürçay, "Türkiye'nin Demokrasisine ve Giderek Büyüyen Ekonomisine Yatırım Vakti" başlığıyla verdikleri ilana ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz'dan bu yana Amerikan Ticaret Odası'nın Türkiye temsilcisi olarak demokrasinin arkasında olduklarını gösteren açıklamalarını her platformda dile getirdiklerini ifade etti.

ABD kamuoyuna ve bu ülkede faaliyet gösteren şirketlerin yöneticilerine ulaşmak amacıyla ABD'nin en yüksek tirajlı gazetesi New York Times'a ilan verme kararı aldıklarını belirten Gürçay, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM'de konuşma yaptığı güne denk getirdikleri ilanı, Erdoğan'ın verdiği demeçlerle doğru orantılı olacak bir içerikle sunduklarını bildirdi.

Gürçay, ilanda, demokrasinin arkasında ve demokrasiye zarar verecek tüm terör örgütlerinin karşısında oldukları, Türkiye'nin yatırım için ne kadar uygun koşullarda bulunduğu, kalkışmanın arkasından Borsa İstanbul'daki hızlı açılışı, dolar ve avro paritesindeki hızlı toparlanma ve ekonomiye olan güven mesajını verdiklerini anlattı.

- "Verdiğimiz ilan yerini buldu"

Türkiye'ye yatırım yapmanın bölgedeki 1,5 milyarı aşkın kişiye seslenmek anlamına geldiğini belirten Gürçay, şunları kaydetti:

"TABA-AmCham olarak, Cumhurbaşkanımızın BM'de konuşma yaptığı güne denk getirerek New York Times'a tam sayfa verdiğimiz ilan ile demokrasinin arkasında, demokrasiye zarar verecek tüm terör örgütlerinin karşısında olduğumuzun ve Türkiye'nin yatırım için ne kadar uygun koşullarda bulunduğunun mesajını verdik. Bu ilan, aynı zamanda Türkiye'nin ne kadar önemli bir üs olduğunu anlatan bir içeriğe sahip. TABA'nın da geçmişinde bugüne kadar verdiği en büyük ilanlardan biri. Buradaki ana içerik, Amerikan firmaları olarak demokrasiye olan güvenimizi, bünyemizdeki firmalarla birlikte yinelemekti. Verdiğimiz ilan yerini buldu. ABD'deki birçok firmadan, orada yaşayan halkımızdan çok olumlu telefonlar, mailler alıyoruz.

TABA-AmChamYönetim Kurulu'nda birçok ABD'li firmanın yer aldığını hatırlatan Gürçay, "Cirosal bakımdan belki dünyanın en büyük 50 firması arasında yer alan bir grubun desteklediği bir bildirge bu." dedi.

Gürçay, üyelerinin 15 Temmuz öncesi planlanan yatırımlarında kalkışmadan sonra hiçbir değişiklik ve erteleme olmadığını, bundan sonraki süreçte de Türkiye'de çok daha temiz bir demokrasi olacağını yatırımcılara iyi anlattıklarını vurgulayarak, OHAL'i devletin halka değil, kendisine ilan ettiğini, OHAL'den beri her konuda bürokrasinin çok daha hızlı ilerlediğini ve Türkiye'de olumlu bir sürecin yaşandığını söyledi.

Bora Gürçay, "ABD'li TABA üyesi firmaların bu yılın son çeyreğinde 350 milyon dolarlık yapılması beklenen yatırım planları var. Bunların şu an alt fizibilite çalışmaları bitti. Son noktalarında bürokratik detaylar tamamlanıyor." diye konuştu.

- "Bugün Türk ekonomisi daha stabil ve güçlü"

TABA-AmCham'ın New York Times'a tam sayfa verdiği "Türkiye'nin Demokrasisine ve Giderek Büyüyen Ekonomisine Yatırım Vakti" başlıklı ilanda, 15 Temmuz gecesi Türk demokrasisinin saldırıya uğradığı, kendi vatanına ihanet edenlerin milletin iradesini ele geçirmeye teşebbüs ettiği, tarihi boyunca ilk defa Türk Parlamentosu'nun bombalandığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Bir dış düşman ile değil de FETÖ Terör Örgütü'nce, kendi ülkesinde demokratik olarak seçilmiş sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümete ve parlamentoya karşı kanlı bir darbe girişimi düzenlenmiştir. Türk halkı, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın darbeye direnme çağrısına karşılık sokaklara inerek sadece Türk demokrasisine değil, tüm dünyadaki hürriyet, özgürlük ve demokrasi değerlerini korumak için savaşmış ve şehit olmuştur. Hükümetin kararlılığı, dirençli ekonomi ve bütün partilerin iş birliği sayesinde bu karanlık ve uzun gecenin şafağında demokrasi ışıkları Türkiye'nin üzerine daha daha parlak yansıdı ve darbe teşebbüsünün günlük hayata etkileri kısa süreli oldu.

Bugün Türk ekonomisi ve politikası darbe teşebbüsü öncesinde olduğundan daha stabil ve güçlüdür, aynı zamanda yatırımlar için güvenliliğini ve çekiciliğini korumaya devam etmektedir. Türkiye'nin dinamik yerel piyasası, olumlu iş ortamı, dirençli ekonomisi, genç nüfusu, nitelikli iş gücü ve güçlü finans ile enerji altyapısı birleştiğinde istikrar, yatırım ve ekonomik büyüme gerçekleşmektedir."

48 milyon geniş bant internet kullanıcısı, 74 milyon mobil telefon abonesi, 58 milyon kredi kartı kullanıcısı, 181 milyon hava yolu yolcusu, 35 milyon yabancı turist, cazip vergi oranları ve teşvikleriyle Türkiye'nin Avrupa, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da 1,6 milyar insana ulaşabilmek için etkili bir köprü konumunda bulunduğu vurgulanan ilanda, TABA-AmCham'ın tüm global yatırımcıları, Türkiye’nin demokrasi zaferine katılmaya ve Türk halkının yanında durmaya davet ettiği bildirildi.

İlanda, "Türk iş dünyasının yeniden Türkiye'yi bölgesel bir ekonomik merkez ve ekonomik gelişimde lokomotif haline getirmeye verdiği taahhüde siz de katılın." denildi.

AA