Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(güncellendi)

ABD merkez bankası Fed, bugünkü toplantısında politika faizini değiştirmedi.

Karar konusunda bölünmüş Fed, politika faizini üst üste altıncı toplantı da değiştirmedi ve hedeflere doğru ilereeme olduğu konusunda daha fazla işaret bekleyeceğini kaydederken, yıl sonuna kadar halen bir faiz artırımının muhtemel olduğunu işaret etti.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Ekonomşk görünüme ilişkin kısa vadeli riskler neredeyse dengelendi," dedi ve "Komite, federal fon faizinin artırılması için durum güçlendiği değerlendirmesinde bulundu, ancak, şu an için, hedeflere doğru süregelen bir ilerleme için daha fazla işaret görmek amacıyla bekleme kararı aldı" şeklinde görüş bildirdi.

Bu karar, ülke dışından kaynaklanan riskler ve ekonomik güçlenmeye ilişkin tutarsız işaretler ile birlikte, ABD merkez bankacılarının temkinli yaklaşımlarının sürdüğünü gösteriyor. Şimdi dikkatler, 2016 yılında faiz artırımına gitmek için son şans olan Aralık ayı toplantısına çevrildi. Bu toplantıda alınacak karar, ekonominin, enflasyonun ve piyasalrın, yaklaşan başkanlık seçimleri ile birlikte nasıl bir şekil alacağına bağlı.

Üç Fed yetkilisi çeyrek puan faiz artırımı gerektiği görüşünü savunarak karara muhalif kaldı. Bu 2014 yılından bu yana en güçlü muhalefeti işaret ediyor. Kansas City Fed Başkanı Esther George, üst üste iki toplantıda karar aleyhine oy kullandı. George'un yanında, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve Boston Fed Başkanı Eric Rosengren diğer muhalif üyeler oldu. Mester ilk kez muhalif kalırken, Rosengren, önceki toplantılarda gevşeme olması yönünde muhalefet etmişti.

Kararın ardından Fed Başkanı Janet Yellen TSİ 21:30'da basın toplantısı yapacak.

Noktasal Grafik

Fed'in faiz artırımının hızına ilişkin görünümünü işaret eden "Noktasal grafik", yetkililerin bu yıl çeyrek puanlık bir faiz artırımı beklediğini gösteriyor. Üç politika yapııcı, bu yıl faiz değişikliğine gidilmemesinin en uygun hareket olduğu tahmininde bulundu. Yetkililer 2017 yılı ve uzun dönem için faiz artırımı beklentilerini azalttı.

Politika yapıcılar gelecek yıl iki faiz artırımı bekliyor. Daha önce beklenti üç faiz artırımı olması şeklindeydi.

Fed, işgücü piyasasının "biraz daha güçleneceğini" işaret ederek, Temmuz ayındaki açıklamasını "biraz daha" söylemini ekleyerek vurgusunu kuvvetlendirdi.

Fed'in gösterge faizi değiştirilmeyerek yüzde 0.25-yüzde 0.50 aralığında bırakıldı. Fed Aralık 2015'te yedi yıl süren sıfır faiz politikasını sonlandırarak faiz artırımına gitmişti.

Fed açıklamasında, enflasyon göstergelerini ve finansal gelişmeleri yakında izlemeye devam edeceğini belirtti.

Kademeli Artış

FOMC, karar sonrası yaptığı açıklamada, borçlanma maliyetlerini muhtemelen "yalnızca kademeli" bir şekilde yükselteceğini tekrarladı. Politika yapıcılar ayrıca enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine yükselmesini beklediklerini belirttiler.

Kasım ayındaki FOMC toplantısının ABD başkanlık seçimlerinden bir hafta öncesine rastlaması ve toplantı sonrası Başkan Janet Yellen'ın basın toplantısı yapmayacak olmasından dolayı, ekonomistler Aralık ayı toplantısında faiz artırımı olasılığının daha yüksek olduğunu kaydediyorlar.

(güncellendi)