Moody's sonrası piyasalarda beklenti ne yönde?
Uzmanlar, Moody's'in Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyesinin altına düşürmesini ve piyasaya etkilerini yorumladı
Uzmanlar kredi derecelendirme kurulu Moody's'in Türkiye'nin notunu yatırım yapıalbilir seviyenin altına indirmesini değerlendirdi. Genel beklenti; kararın piyasalar üzerinde çok ciddi etkisi olmayacağı yönünde.
NoorCM Satış Müdürü Mert Yılmaz Bloomberg HT'ye kararın sürpriz olmadığını belirterek "Kredi notunun içinde siyasi bir karar var. Derecelendirmelerde bu bir faktör.. 2 gün önce ekonomi darbe girişimi şokunu üstünden attı diyip notu indirmek çok etik durmuyor." dedi.
"FİYATLAMADA KORKULAN OLMADI"
Yılmaz, "Karar dünyanın sonu değil, sakin olmak lazım. Oluşan ilk fiyatlardan da korkulanın olmadığı görülüyor. Türkiye'nin duygusal tepkileri bir tarafa bırakarak yapısal reformlarını her alanda hayata geçirmesi lazım. Faiz tartışmaları üzerinden Merkez Bankası'nın özellikle geçmiş dönemde çok yıpratılması bu notun baskılanmasında etken olmuş gibi görünüyor" şeklinde konuştu. Yılmaz bu indirimi ekonomik krizle bağdaştırmanın haksız olacağını söyledi.
Garanti Bankası Uluslararası Sermaye Piyasaları Müdürü Yaprak Kastal Bloomberg HT'ye kararın piyasalarca nispeten sakin karşılandığını belirtti.
Kastal, "Aslında TL varlıklarda fiyatlama Temmuz'daki girişim sonrasında yaşanmaya başlamıştı. Ama geçen hafta Moody's'in açıklamalarıyla lokal piyasa olumlu harekete girdi. Piyasa not indirim kararını nispeten sakin karşılamayı tercih etti. Yabancı ilgisi olup olmayacağını izleyeceğiz" dedi.
"KUR HAREKETİ YALNIZ MOODY'S'E BAĞLANAMAZ"
ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin, Bloomberg HT'ye Moody's'in beklenmedik bir açıklama yaptığını belirterek "Bu bir şok oldu, bunun etkisiyle de piyasa biraz negatif açıldı..Bazı yatırım bankalarının raporuna baktığımızda Moody's'in açıklamasının çok negatif etkisi olmayacağı yönünde. Birçok piyasa oyuncusu da bu şekilde düşünüyor" dedi.
Metin kur tarafında volatilite görülebileceğini ancak bir Fed beklentisi de olduğunu hatırlararak "Kur 3'ün üzerinde kalsa da bunu sadece Moody's'e bağlamak yanlış olur" şeklinde yorumladı.
"2.99-3.05 ARASINDA HAREKET OLABİLİR"
Zirve Forex Kurucusu Kemal Cenk Erdem de Bloomberg HT'ye "Kurda önümüzdeki günlerde 2.99-3.05 arasında hareket bekliyorum. Hükümet ve Merkez Bankası'nın söylemleri önemli olacak. Onların söylemleriyle nasıl bir fiyatlama olacağını göreceğiz. Süreç karşılıklı söylemlerle fiyatlanacak bir süreç" dedi.
Ak Yatırım Araştırma notunda Türkiye’nin kredi notu üzerindeki görünümünün “durağan” olarak bırakılmasının not indirimi sonrası piyasalar üzerindeki baskının sınırlı olmasına neden olabileceğini belirtti.
"KURDA 3.05 GÜNDEME GELEBİLİR"
HSBC Portföy Yönetimi'nden İbrahim Aksoy mail yoluyla yaptığı değerlendirmede "Türkiye’nin tahvillerine yatırım yapabilmek için iki yatırım yapılabilir nota ihtiyaç duyan fonlardan çıkış görülmesi beklenmeli.
Bugün gelişmekte olan piyasa para birimlerinin satıcılı olması Fed kararının olumlu etkisinin şimdilik ortadan kalkmış olabileceğine işaret ediyor. Bu nedenle, gelişmekte olan piyasa para birimlerinde satışın devam etmesi durumunda dolar kurunda 3.05 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir" ifadelerine yer verdi.
Renaissance Capital'den Michael Harris ise Bloomberg HT'ye "Herkes kararın önceden fiyatlandığını düşünse de ben böyle düşünmüyorum. Bundan sonra Türkiye'nin yatırım yapılır notunun altına sahip bir ülke olarak yatırımların azalıp azalmayacağı önemli olacak. Bu noktada Türkiye yapması gerekenleri yapmalı" dedi.
Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "Baa3"ten "Ba1"e çekerek yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmiş, not görünümünü "durağan" olarak belirlemişti.