Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:00'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, otomobil üreticileri, enerji üreticileri ve bankalardaki kayıpların Hillary Clinton'ın ilk ABD başkanlık münazarasındaki performansının getirdiği olumlu havaya ağır basmasının ardından düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi,  Volkswagen AG ve Deutsche Bank AG'ye ABD'nin uygulayacağı cezalara ilişkin bekletnilerin etkisiyle kazancını geri verdi. Ham petrol, İran'ın üretimin dondurulması konusunda hemen bir anlaşma olmayacağını işaret etmesi ile düşerken, Suudi Arabistan hisseleri, kemer sıkma tedbirlerinin tüketimi azaltacağı kaygısıyla değer kaybetti. Almanya tahvilleri Avrupa ülke tahvillerindeki kazançlara öncülük ederken, Finlandiya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi ilk kez sıfırın altına geriledi. Almanya'nın gemicilik alanında en büyük bankası Norddeutsche Landesbank'ın, Deutsche Lufthansa AG'nin benzer bir adımı iptal etmesinin ardından, yedi yıl vadeli euro cinsinden tahvil satışına ilişkin planını geri çektiği kaydedilyor.

İlk başkanlık münazarasında Clinton'ın üstün gelmesi ile birlikte erken saatlerde güçlü bir yükseliş gösteren meksiko pesosu bile düştü. Aberdeen Asset management Asia Ltd.'ye göre, Cumhuriyetçi Donald Trump'ın seçimi kazanması, küresel ticaret üzerinde baskı yaratarak, Çin ve Maksika gibi gelişen piyasalardaki tahvilleri olumsuz eetkileyebilir.

Stoxx Europe 600 Endeksi, erken saatlerde yüzde 0.7 kadar yükseldikten sonra, Londra saati ile 10:59'da yüzde 0.5 geriledi. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, dün sermayesine ilişkin endişelerden dolayı sert düşül gösteren Deutsche Bank hisselerinin etkisi ile Temmuz ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.7'ye kadar çıkardığı kazancının büyük kısmını geri verdi.

Londra'da CMC Markets analisti Jasper Lawler, "Eğer Trump ağır bassaydı, piyasada aşağı yönü reaksiyon daha güçlü olabilirdi" dedi ve "Deutsche Bank fırtınanın merkezinde. Zira Almanya'da kote olsa bile, ABD piyasalarında önemli bir role sahip çok uluslu bir banka. ABD ve Avrupa bankaları arasında güçlü bağlar var. Bu durum, piyasaların daha da yukarı gitmek için güç bulamamasının bir bahanesi olacak" şeklinde görüş bildirdi.

(14:00'te güncellendi)