Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Formda olduğunuzu kanıtlamak için kalp ameliyatının hemen ardından maraton koşmak doğru bir fikir olmayabilir. Malezya ve Türkiye'de, merkez bankaları limitlerini zorlayarak, ekonomileri henüz iyileşmekteyken faiz indirimleri konusunda oldukça aktif davranıyor.

Malezya Merkez Baankası Başkanı Muhammad, göreve gelmesinden sadece haftalar sonra Temmuz toplantısında politika faizi olan gecelik borç verme faizinde sürpriz bir indirime gitti. Faiz indirimi kararının zamanlaması en iyi tabirle cesur, en kötü tabirleyse ülke para birimi açısından adeta lanetliydi: Geçtiğimiz yıl, ringgit dolar karşısında yüzde 19 düştü. Ringgit 1997'deki Asya finansal krizinden bu yana en büyük değer kaybını yaşadı. Öte yandan, 1MDB skandalı ve düşük enerji fiyatları da yatırımcı güvenini test etti.

Malezya Merkez Bankası'nın faiz indirimi öncesinde toparlanma yolunda olan Malezya para birimi ringgit, o günden bu güne yüzde 3 zayıfladı. Carry traderler açısından ringgit'in cazibesi azaldı.

Ekonomik büyümeyi desteklemek adına yatırımcıların yarasına tuz basmak kötü sonuçlar doğurabilir.

Malezya varlıklarında, gösterge olarak alınan ABD 10 yıllıklarına göre primi temsil eden risk primi, tepe noktasındaki 244 baz puandan 200 baz puana geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, Nisan ayında göreve geldiğinden bu yana her toplantıda faiz indirimine gitti. Çetinkaya'nın para politikası hamleleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da destek gördü.

Türkiye'de faiz koridorunun üst bantı olan gecelik borç verme faizi, yüzde 8.05 seviyesindeki enflasyonun sadece 20 baz puan üzerinde bulunuyor. 

Fed'in Aralık'ta faiz artırmaya karar vererek ABD'de getirileri daha yükseğe çekmesi durumunda, küresel yatırımcılar Malezya ve Türkiye gibi ülkelerden daha yüksek risk primleri talep edebilir. Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda, gelişmekte olan ülke merkez bankaları köşeye sıkışabilir.

Bloomberg News