Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:20'de güncellendi)

Sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in ülkesinin Avrupa Birliği'nden çıkışının (Brexit) Mart ayında başlayacağı tahhüdünün ardından son iki haftanın ens ert düşüşünü gerçekleştirken, küresel hisse senetleri, Deutsche Bank AG'nin finansmanına ilişkin endişelerin azalması ile birlikte yukarı yönde hareket etti.

Sterlin, önemli para birimlerinin tümü karşısında değer kaybederken, İngiltere hisse senetleri ralli yaptı. MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, hisse senetlerinin, finans hisselerinin Deutsche Bank'ın ABD'de korkulandan daha düşük bir ceza ile karşı karşıya kaldığının anlaşılması ile yukarı yönde tepki verdiği Avrupa'da sakin seyretmesi ve Asya'da yükselmesi ile birlikte yüzde 0.1 tırmandı. Ham petrol, ABD'de üreticilerin aktif sondaj kuyusu sayısını artırmasının ardından altı haftanın en yüksek seviyesinden geri çekilirken, Yeni Zelanda'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç haftanın en düşük seviyesinden yükseldi. Çin, Almanya ve Güney Kore piyasaları Pazartesi günü tatil nedeniyle kapalı.

Hisse senedi piyasaları Cuma günü, Agence Frabce-Presse'in Deutsche Bank'ın mortgage destekli menkul kıymet usulsüzlüğüne ilişkin davada ABD'li otoritelerle ilk açıklanan ve piyasayı korkutan tutarın yarısı bir miktar olan 5.4 milyar dolarlık anlaşmaya yakın doluğunu kaydetmesinin ardından bir miktar rahatladı. Daha sıkı sermaye standartları ve artan yasal cezalardan dolayı Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ın mali durumuna ilişkin endişeler, Brexit ve ABD para politikasının sıkılaştırılmasını da içeren bir dizi piyasa riskine ek oluşturdu.

Dubai'de Banque Internationale à Luxembourg'un Orta Doğu ve Asya baş stratejisti Hans Goetti, "Bir rahatlama rallisi görüyoruz," dedi ve "Sorunun bitip bitmediğinden emin değilim, ancak ardından en kötü durum senaryosu, Alman hükümetinin bankadan hisse satın alması şeklinde. Bankanın iflasına izin verilmeyecektir " şeklinde görüş bildirdi.

(11:20'de güncellendi)