Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Piyasalarda beklentilerden düşük gelerek sürpriz yapan Eylül ayı enflasyon verisinin ardından Merkez Bankası'nın bu ay da faiz indirimlerine devam edeceğine dair beklentiler güçlendi.

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Direktörü Ali Kırali Bloomberg HT.com'a yılın son çeyreğinde büyüme görünümünde beklenen iyileşme başlamazsa, enflasyon görünümüne ilişkin olumlu değerlendirmelerini de gerekçe göstererek sonraki aylarda TCMB’nin sadece üst bantta değil tüm faiz oranlarında indirimlere gidebileceğini belirtti.

Kırali TCMB'nin 22 Eylül’de yaptığı son PPK toplantısından sonra karar metninde önemli değişikliklere gittiğini hatırlatarak şu değerlendirmeyi yaptı; "Merkez Bankası enflasyon cephesinde toplam talepteki yavaşlamanın çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü desteklediğini belirtirken enflasyonda kısa vadeli düşüşün gıda fiyatları sayesinde devam edeceğini öngörüyorlardı ki bugün açıklanan enflasyon verileri TCMB’yi Eylül ayı için haklı çıkardı.

Öte yandan TCMB daha önceden sıkı olarak tanımladığı para politikası duruşunu artık temkinli olarak ifade ederken enflasyon dinamikleri dikkate alınarak mevcut duruşun korunacağını ifade etmişti. Bu çerçevede TCMB’nin gelecek ayki toplantıda da üst bantta temkinli faiz indirimi ile sadeleşme sürecine devam edeceğini beklediğimizi daha önce de belirtmiştik.

Her ne kadar enflasyon konusunda TCMB kadar iyimser olmasak da, son PPK karar metninde yapılan değişiklikler ve verilen mesajlardan hareketle, yılın son çeyreğinde büyüme görünümünde beklenen iyileşme başlamazsa, enflasyon görünümüne ilişkin olumlu değerlendirmelerini de gerekçe göstererek sonraki aylarda TCMB’nin sadece üst bantta değil tüm faiz oranlarında indirimlere gidebileceğini düşünüyoruz."

Kırali, önümüzdeki aylarda TCMB’nin para politikasını daha da gevşetmesini engelleyebilecek en önemli faktörün yurtdışındaki risk iştahında keskin bozulma nedeniyle TL’de yaşanabilecek hızlı bir değer kaybı olabileceğini, sadeleşme sonucunda daralan faiz koridoru ve faizlerin aşağı çekilmesinin ise bu tip bir bozulma karşısında TL’yi daha savunmasız bırakacağını ifade etti.

"25 BAZ PUAN DAHA İNDİRİM"

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy gıda grubu fiyatlarının bir önceki aya göre %0.70 düşerek enflasyondaki olumlu sürprizin ana kaynağı olduğunu belirtti.

Merkez Bankası'nın üst bantta indirimlerini sürdüreceğini söyleyen Aksoy, "Enflasyon rakamları Merkez Bankası’nın ekonomik aktiviteye destek olma amacına ek olarak 20 Ekim’deki PPK toplantısında faiz indirimlerinin devam edeceğine işaret eden bir faktör olarak görünüyor. PPK’nın 20 Ekim toplantısında gecelik borç verme faizini 25 baz puan daha indirerek %8.00’e çekeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

"EKİM PPK'SINDA BİR İNDİRİM DAHA YOLDA"

Kapital Fx Araştırma Uzmanı Enver Erkan enflasyonda beklentilerin %0,30 – 0,98 arasında değişim gösterdiğini ve bu anlamda en olumlu beklentiden de daha iyi bir veri geldiğini belirtti.

Erkan, veri sonrasında bu ay bir indirimin daha yolda olduğunu söyledi. Erkan konuya dair şu açıklamayı yaptı; "Enflasyonda yaşanan düşüşten sonra, Ekim PPK’sında bir indirim daha yolda. Yüksek ihtimalle sadeleştirme sonunda politika faizi de %7,50’de oluşturulacak."

Nomura International stratejisti Timothy Ash ise enflasyondaki düşüşün büyük ölçüde gıda fiyatlarından kaynaklandığını hatırlatarak "Merkez Bankası bu düşüşü faiz indirimlerini haklı çıkarmak için kullanacak ve daha fazla indirim gelecek" yorumunu yaptı.

Merkez Bankası mart ayından bu yana faiz koridorunun üst bandını 7 ayda 250 baz puan azaltarak % 8,25'e çekti.

Bugün TÜİK tarafından açıklanan veriye göre tüketici fiyatları Eylül ayında % 0.18 olurken, yıllık enflasyon %8.05'ten % 7.28'e geriledi.