Bakan Elvan: Enflasyonda düşüş MB'nin elini güçlendirir
-
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, çekirdek enflasyondaki düşüşün TCMB'nin faiz indirimi için elini güçlendireceğini söyledi
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, enflasyon rakamlarına ilişkin, "Çekirdek enflasyon göstergelerinde gözlemlenen düşüş eğilimi eylül ayında da belirginleşerek devam etmiştir. Bu durum Merkez Bankasının önümüzdeki dönemde faiz oranlarında indirim yapma konusunda elini güçlendirmektedir." dedi.
Elvan, yaptığı yazılı açıklamada, eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.
Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE), piyasa beklentilerinin oldukça altında gerçekleşerek yüzde 0,18 artış gösterdiğine işaret eden Elvan, ağustos ayında yüzde 8,05 olan yıllık TÜFE'nin, eylül ayında yüzde 7,28’e gerilediğini anımsattı.
Elvan, TÜFE yıllık artış hızındaki azalma eğiliminin devam ettiğini belirtti.
TÜFE’deki azalmada gıda fiyatlarıyla giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki gerilemenin etkili olduğunu ifade eden Elvan, şunları kaydetti:
"Haziran ve temmuz aylarında gıda fiyatlarında kaydedilen yüksek oranlı artışlar sonrasında ağustos ve eylül aylarında bir düzeltme hareketi ve azalma gözlenmektedir. Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi'nde de (Yİ-ÜFE) eylülde nominal döviz kurundaki artış ve petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareketi nedeniyle artış söz konusudur. Yİ-ÜFE, eylülde yüzde 0,29 oranında artmış, yıllık enflasyon bir önceki aya göre yüzde 3,03’ten yüzde 1,78’e gerilemiştir.
Çekirdek enflasyon göstergeleri olan H ve I endekslerinde 2016 yılı şubat ayından itibaren gözlemlenen düşüş eğilimi eylül ayında da belirginleşerek devam etmiştir. Bu durum Merkez Bankasının önümüzdeki dönemde faiz oranlarında indirim yapma konusunda elini güçlendirmektedir. 2016'nın geri kalanında, Türk lirasındaki değer kaybının enflasyon üzerindeki gecikmeli etkisinin azalmasıyla çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüş eğiliminin devam edeceği tahmin edilmektedir."
Doğalgazda yapılan yüzde 10 indirimin önümüzdeki dönemde TÜFE’yi aşağı yönlü etkilemesinin söz konusu olacağını aktaran Elvan, "Yılın kalan döneminde döviz kurunun istikrarlı seyri, gıda fiyatları yıllık artış hızının yüzde 7-8 aralığında hareketi, petrol fiyatlarının 45-50 dolar bandında seyri varsayımları altında TÜFE’nin yıl sonu itibarıyla Orta Vadeli Program hedefi olan yüzde 7,5 dolayında gerçekleşmesi beklenmektedir." değerlendirmesinde bulundu.
AA