Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(Güncellendi 13:46)

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve konfederasyon yönetimini ziyaret etti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, burada yaptığı konuşmasında borçların yeniden yapılandırılması ile ilgili son rakamları açıkladı. Bakan Ağbal, "Bugüne kadar 1 milyon 958 bin 425 esnafımız müracaat etmiş. Bugüne kadar 11 milyar liralık alacağı yeniden yapılandırmışız. Bu gayet güzel" dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bugün itibarıyla 1 milyon 958 bin 425 vatandaşın borçlarının yapılandırılması için başvurduğunu belirterek, "Başvurular gayet güzel gidiyor. Bugüne kadar 11 milyar liralık alacağı yeniden yapılandırmışız. Bu da gayet güzel." dedi.

Ağbal, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve Konfederasyon yönetimini ziyaret etti.

TESK binasındaki ziyarette konuşan Bakan Ağbal, bir esnaf çocuğu olarak esnaf kesiminin sorunlarını bildiğini söyledi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi karşısında bütün esnafın Türkiye'nin dört bir tarafında sokaklara çıktığını hatırlatan Ağbal, "Bu milletin içeride de dışarıda da düşmanları var. Sadece bugün olmadı, geçmişte de çok oldu, gelecekte de olacak ama bunu en iyi bilenlerden bir tanesi esnaflarımız. Ne zaman bu ülkeyi tehlikeye düşüren bir şey olsa esnafımız, her türlü tehlike karşısında dimdik ayakta duruyor." diye konuştu.

Esnafın işleri iyi gittiği zaman ülke ekonomisinde de işlerin iyi gittiğini dile getiren Ağbal, hükümet olarak esnafın ekonomik anlamda daha iyi noktalara gelmesi için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade etti.

Esnafı ayakta tutacak kararların teker teker alınması gerektiğini anlatan Ağbal, bu zamana kadar alınan kararları esnaf temsilcileri ile konuşarak hayata geçirdiklerini belirtti.

Ticari araçların yenilenmesi

Geçmişten bugüne değin yapılan bazı düzenlemeler hakkında da bilgi veren Ağbal, bugüne kadar 25 binin üzerinde esnafın Esnaf Muaflığı Belgesi aldığını bildirdi.

Ağbal, basit usulde vergilendirilen esnaf sayısının 760 bin civarında olduğunu kaydederek, 8 bin liraya kadar kazanç beyan eden esnaftan vergi alınmadığını anımsattı.

Yeni nesillerin esnaf olmaya teşvik edilmesinin önemine işaret eden Ağbal, "Bir kardeşimiz ilk defa esnaf olursa, 3 yıl boyunca 75 bin liraya kadar kazanç elde ettiyse vergi almayacağız." dedi.

Şoför esnafının araçlarının yenilenmesine ilişkin düzenleme hakkında da Ağbal, "2019'a kadar taksici, dolmuşçu, özel halk otobüsü sahipleri mevcut araçlarını elden çıkarıp yeni, sıfır kilometre araçlar alsınlar. Ticari tüm araçları kapsama aldık. Bu da esnafımız için büyük bir imkan sağladı." ifadelerini kullandı.

"11 milyar liralık alacak yeniden yapılandırıldı"

Borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun hakkında da bilgi veren Ağbal, başvuruların 31 Ekim'de sona ereceğine dikkati çekerek, esnafı yapılandırma başvurusunda bulunmaya davet etti.

Yapılandırmaya ilişkin son verileri de paylaşan Ağbal, "Bugün itibarıyla 1 milyon 958 bin 425 esnafımız, vatandaşımız müracaat etmiş. Başvurular gayet güzel gidiyor. Bugüne kadar 11 milyar liralık alacağı yeniden yapılandırmışız. Bu da gayet güzel." diye konuştu.

Ağbal, matrah artırımı düzenlemesinden yararlanmak için de 153 bin esnafın başvuruda bulunduğunu belirterek, geçmişi temizlemek adına esnafın 2,7 milyar liralık ödeme taahhüdünde bulunduğunu ifade etti.

Kanunun tarihi fırsatlar sunduğunun altını çizen Ağbal, kanun kapsamında faizleri önemli ölçüde indirdiklerini, gecikme zamlarını tamamen sildiklerini, bunun yerine geçmiş dönemde enflasyon ne kadarsa o oranda enflasyonu baz alarak hesaplama yaptıklarını hatırlattı.

"Maliye, borcunu ödeyen esnafımızın kötü gününde elinden tutacak"

Geçmişte borçlarını düzenli ödeyen mükellefleri ilgilendiren düzenlemelere ilişkin ise Ağbal, "Borçlarını aksatmadan ödeyen iyi mükellefe devletin bir takdir belgesi sunması lazım. Bunun da yolu vergi indirimi. İnşallah onu da hayata geçireceğiz. Devlet iyi gün dostu olduğu kadar kötü gün dostu da olmalı. Bir esnafımız, borçlarını tıkır tıkır ödemiş. İşleri iyi gitmiş. İşleri iyi giderken Maliyeye ödemesi gerekenlerde hiçbir aksama meydana getirmemiş ama insanlık hali bir gün çek dönmüş geriye. Sıkıntıya girmiş, ödeyememiş. Biz hemen ödeme mektubu gönderiyoruz. Bir dakika biz o vatandaşımıza dememiz lazım ki 'Yahu sağlığında, sıhhatinde bir sıkıntı var mı? Sen normalde borçlarını düzenli ödeyen bir mükelleftin. Yapabileceğimiz bir şey var mı? Sen bu kadar borcuna sadık bir insansan, bugün de bir sorunun varsa biz de senin elinden tutacağız.' Bunun da yasal düzenlemesini getiriyoruz. Dolayısıyla iyi gününde borcunu ödeyen esnafımızın kötü gününde en önce elinden Maliye tutacak." değerlendirmesini yaptı.

 Trafik cezalarının yapılandırılması konusuna da değinen Ağbal, ana para dışındaki faizin yüzde 60-70 oranında silindiğini dile getirdi. Ağbal, peşin ödeme durumunda ise bir miktar daha faiz indirimi yapıldığını kaydederek, vatandaşlara bu imkandan yararlanma çağrısında bulundu.