Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York Fed Başkanı William Dudley, ABD merkez bankasının faiz artırımında temkinli olması gerektiğini işaret etti.

Dudley, New York Fed'in ev sahipliğinde düzenlenen merkez bankacılığı seminerinde, bazı ekonomistlerin resesyon riskinin artmakta olduğu endişelerine işaret ederek, Fed'in önümüzdeki birkaç yılda aşağı bir hareket olması durumundai Fed'in faiz indirimine gitmek için sınırlı kapasite olabileceğini söyledi. Bu durum, Dudley'e göre, tahvil alımları gibi olağanüstü politikalara tekrar dönülmesi ihtiyacını ortaya çıkarabilir.

Dudley, New York Fed'in internet sitesinde yayınlanan konuşma metninde, "Para politikasına yönelik risk yönetimi, daha fazla endişelenenlerin, sıfır seviyesindeki alt limitte bulunan politikaların etkinliğini dikkate alanlar, daha temkinlilerin ise genişlemeci politikanın kaldırılmasını dikkate alanlar olduğunu gösterecek" dedi. Dudley'in katıldığı bu etkinlik basına kapalı gerçekleştirildi.

Dudley, mevcut para politikasının "genişlemeci" olarak sürdüğünü belirtti.

Fed'in karar organı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), 20-21 Eylül'deki toplantısında, istihdamdaki artışların devam edeceği ve enflasyonun yüzde 2 hedefine yaklaşmakta olduğuna ilişkin daha fazla işaret görmek istediğiniişaret ederek, gösterge faizi altıncı toplantı üst üste değiştirmeme kararı aldı. Ancak politika yapıcılar, faiz artırımı için zeminin güçlendiğini ve çoğunluğun bu yıl bir faiz artırımı beklediğini kaydetti.