Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın, sebze ve meyvede künyelere ürünlerin alış fiyatının da yazılması yönündeki kararına karşı perakende sektöründen, “Fahiş kâr elde etmiyoruz, vatandaşla sorun yaşarız” itirazı yükseldi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bu eleştirilere, “Madem düşük kâr ediyorlar, şeffaf olarak tüketici görsün” karşılığını verdi. Tüfenkci, gıda enflasyonuyla mücadele kapsamında yapısı değiştirilen Gıda Komitesi hakkında bilgi verdi.

Hal yasası üzerinde çalıştıklarını belirten Tüfenkci, söz konusu düzenlemede meyve ve sebzenin taşınması sırasında ortaya çıkan firenin önlenmesi için soğuk hava depoları kurulmasının öngörüldüğünü anlattı.

Tüfenkci, lisanslı depoculuk, ürün lisans Borsaları gibi alanlarda da düzenleme yapılacağını belirterek, “Özellikle fiyatlara müdahale konusunda ne yapılabilir diye çalışıyoruz” dedi. Sebze ve meyvede ürünlerin künyelerine alış fiyatının yazılması kuralını da değerlendiren Tüfenkci, “Yeni yeni işliyor. Sonuçlarını bir iki ay içerisinde alacağız” dedi.

MARKETÇİ KÜNYEYE TEPKİLİ

Perakende sektörü temsilcileri, künyede alış fiyatı uygulamasına itiraz ederek, “Meyve sebzede kârımız yok. Müşteriyi çekmek için satış yapıyoruz” demişti. Perakende örgütleri de uygulamaya, “Antalya’da çiftçiden 50 kuruşa alıyorsun. İstanbul’da halden 2 liraya alıyorsun. Perakende noktasında 4 liraya satılıyor. Eğer bu alış fiyatları yazılacaksa tüketici ile karşı karşıya bırakılırız. Çünkü alış fiyatı ile iş bitmiyor” görüşünü savundu.

Deniz Çiçek / Gazete Habertürk