Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:20'de güncellendi)

Merkez bankalarının olağanüstü teşik tedbirlerinden geri çekilmek için yol haritalarını hazırlamaya başlıyor olabileceğine ilişkin yeni gelişmeler, tahvillere, para birimlerine ve hisse senetlerine darbe vurarak, finans piyasalrında dalgalanma yarattı.

Bloomberg News'ta Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB), parasal genişlemeyi sonlandırma yolunda, muhtemelen varlık alımlarını azaltacağına ilişkin çıkan haberin ardından, Güney Amerika'dan Avrupa'ya, tahviller sert düşerken, euro günün düşük seviyelerinden yükseldi ve hisse senetleri yeniden baskı altına girdi. Ancak aynı haberde, isimlerini vermeyen yetkililer, öte yandan, parasal genişleme programının mevcut hızı olan aylık 80 milyar euroluk (90 milyar dolar) alımlarla devam etme durumunu göz ardı etmediler.

Toronto'da Bank of Nova Scotia'nın Döviz stratejisti Eric Theoret, "Piyasa açık bir şekilde şaşırdı," dedi ve "Son basın toplantısı, AMB'nin, satın alınabilir varlık stokunu tüketebileceğine ilişkin korkularla doluydu" şeklinde görüş bildirdi.

Traderlar, büyük merkez bankalarının teşvik tedbirlerinin bir kısmını geri almaya yönelik istekliliklerine ilişkin işaretleri izliyorlar. Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığı, Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker'ın daha sıkı bir para politikası istemesi ve Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester'in ekonominin faiz artırımına hazır olduğunu söylemesinin ardından yükseldi. İsmini vermeyen Euro Bölgesş merkez bankası yetkililerine göre, Avrupa Merkez Bankası muhtemelen tahvil alımlarını aylık 10 milyar euro düşürecek.

ABD Hazine tahvilleri değer kaybederken, Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yaklaşık bir ayın en hızlı artışını gerçekleştirdi ve aynı vadeli İtalyan tahvillerinin faizi erken saatlerdeki düşüşünü geri aldı. Euro gelişmiş piyasa paralarından oluşan sepet karşısında yüzde 0.5 yükseldi. Küresel hisse senetleri yüzde 0.3 geriledi ve seansın en düşük seviyeleri yakınında seyrediyordu.

Euro dolar karşısında yüzde 0.7 kadar düştükten sonra kayıplarını büyük kısmını geri aldı. Avrupa ortak para birimi dolar karşısında New York saati ile 14:30'da yüzde 0.1 aşağıdan 1.1198 seviyesinde seyrediyordu.

(22:20'de güncellendi)