Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(19:35'te güncellendi)

Türkiye'de beklentilerden düşük gelen enflasyon verisinin ardından Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini hızlandıracağına dair beklentiler, ABD'de iyi gelen verilerin Fed'in faiz artış beklentilerini tetiklemesi ve Fed yetkililerinden gelen şahin açıklamalarla 3.06'nın üzerini gördü. OHAL'in 90 gün uzatılmasının da kurdaki yükselişte etkili olduğu belirtiliyor.

FED BEKLENTİSİ ARTIYOR

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, dünkü açıklamasında Kasım toplantısının faiz artırımı için "canlı" olduğunu söyledi. Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker ise politika faizinin şimdiye kadar % 1.5 ya da üzerinde olması gerektiğini belirtti.

Öte yandan dün ABD'de ISM İmalat Endeksi Eylül'de 51.5'e yükseldi. Endeks Ağustos'ta 49.4 değerini almış ve 6 ayda ilk kez daralmıştı. İmalat sektöründeki bu iyileşme de Fed'in yıl sonuna kadar faiz artıracağı beklentilerini güçlendirdi.  

Dün günü 3.0189 seviyesinden tamamlayan ve yeni güne 3.0270 seviyesinden başlayan Dolar/TL saat 19:10'da 3.0613'e kadar yükseldi. Dolar böylece Temmuz'dan beri ilk kez bu seviyeye çıktı.

3.3860 liradan güne başlayan euro ise 3.3960'tan işlem görüyor. Ak Yatırım bugünkü araştırma notunda "Dolar/TL’de 2,99 üzerinde kalındığı sürece 3,05-3,07 aralığı hedeflenebilecekken, TL’nin faiz farkı avantajının devam etmesi ve düşen enflasyon ortamında yükselişlerin satış fırsatı olmaya devam edebileceğini görüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Bugün yurtiçinde reel efektif döviz kuru endeksi açıklandı. Endeks eylülde bir önceki aya göre TÜFE bazında değer kazanarak 99,45'ten 99,74'e yükseldi. Yurtdışında ise piyasaları etkileyecek kritik bir veri akışı bulunmuyor.

Rabobank'tan Piotr Matys, Bloomberg News'a e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Fed'in kademeli faiz artırımımın dolar/TL üzerinde sürdürülebilir bir yukarı baskıyı tetiklemeye yetmeyebileceği görüşümüzü koruyoruz, ancak daha fazla yabancı yatırımcının hükümet politikalarının tahmin edilebilirliği ve etkinliği konusunda Moody's'in endişelerini paylaşması durumunda, sermaye çıkışları riski konusunda rahat değiliz" dedi.

(19:35'te güncellendi)