Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(Güncellendi 15:57)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23. Enerji Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada "Enerji sorunu çözülmeden kalkınmadan bahsetmek mümkün değil" dedi.

Erdoğan, " Türkiye enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı bir ülke. Türkiye son 14 yıldır dünya ortalamasının üzerinde bir büyüme performansına sahiptir. Enerji talebimizi yüzde 6 ile 8 arasında artış göstermesine sebep olmuştur. Enerji arz güvenliğimizi sağlamak ve enerjimizi çeşitlendirmek için çalışıyoruz. Doğalgaz rezervlerinin 3'te 2'sinin bulunduğu bir alanda. Çok önemli projelere öncülük ettik. Mavi Akım, Bakü Tiflis ve Türkiye Yunanistan projeleri Türkiye'yi küresel ölçekte ispatlamıştır. Bakü Ceyhan hattını da hayata geçirdik" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TANAP projesini inşa ediyoruz. Bu hattın devamını oluşturacak proje ile Azeri gazı Türkiye'ye ulaşmış olacak. Rusya'nın hali hazırda Balkanlardan aldığımız gazı ülkemizden alacağız Türk Akımı'nda çalışmalar devam ediyor ve biz buna olumlu bakıyoruz. Doğu Akdeniz Gazı da yeni bir alternatif oluyor. Bu gaz için en karlı güzergahın Türkiye olduğunu gösteriyor. Bu sene sonunda ve 2017'de kritik adımlar atacağız. Bölgemizde güvenilir bir ortak haline gelmeye bir adım daha yaklaşacağız" şeklinde konuştu.

Erdoğan, "Tedarik, taşıma, tüketim. Biz taşıyıcı değiliz. Taşıma ve tüketim özelliğimiz var. Avrupa'nın doğalgaz arz güvenliğine de bununla katkı sağlıyoruz. Avrupa'ya 4. doğalgaz hattını Rusya ile kuracağız. İlk somut adımı atılan proje Avrupa için de önemli. Bir diğer alan da nükleer enerji. 2010 yılında Akkuyu'nun gerçekleştirilmesine yönelik anlaşmayı imzaladık. Japonya'yla da Sinop için bir anlaşma yaptık. Şimdi de 3. nükleer projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Elektrik tüketimimizin yüzde 10'unu nükleer enerjiden harcamak hedeflerimizden biri" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'de enerjinin her alanında ciddi bir yatırım söz konusu. Enerji şirketlerini yatırım yapmaya davet ediyoruz. Küresel altyapı yatırım ihtiyacının büyük bölümünü enerji yatırımları karşılıyor. Doğalgaz fiyatlarının da düşüş eğilimini izlemesi mümkündür. İşbirliği içinde çalışmamız gerekiyor. Küresel altyapı çalışmaları için kamu ve özel sektör arasında çalışmalar şarttır" şeklinde konuştu.