Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Apple ve Samsung iPhone'nin kopyalanmasına ilişkin davayı ABD'de en yüksek kademeli mahkemelere taşıyor. ABD yüksek mahkemesi Salı günü, yüz yıldan fazla bir süre sonra ilk kez dizayn patentlerini içeren bir davada tarafları dinleyecek.

İnovasyon ve yaratıcılık adına çok büyük miktarların gündemde olduğu davada, dünyanın en ileri gelen dizayncıları, Silikon Vadisi koalisyonuna karşı olacak.

Salı günü gerçekleşecek dava, Samsung'un Note 7 kriziyle başa çıkmaya çalıştığı bir döneme denk geldi. Samsung, Pazartesi günü iade edilen telefonların yerine verdiği telefonların da ateş almasının ardından, müşterilerini bu ürünü kullanmamaları konusunda uyardı.

Dünyanın en önde gelen iki akıllı telefon üreticisi arasındaki hukuki savaş 2011 yılında başladı. Apple, Samsung hakkında patent ihlali davası açtı. ABD'nin San Jose kentinde bir jüri Apple'ye, iPhone'nin yuvarlak köşeli hatlarının ve uygulama ikonlarının renkli dizilişinin kopyalanması nedeniyle 1 milyar dolar ödenmesine karar vermişti. Salı günü gerçekleşecek davada da yüz milyonlarca dolarlık bir karar alınabilir.

Facebook ve Alphabet, Samsung'un yanında yer alan teknoloji firmaları arasında yer alıyor. Ancak, Lord Norman Foster ve Sir Paul Smith gibi bazı ünlü tasarımcı ve mimarlar Apple'nin yanında yer aldıklarını açıkladı. 

ABD Yüksek Mahkemesi, Samsung'un, Galaxy serisi akıllı telefonlarıyla iPhone'yi taklit edip etmediğini değil, Samsung'un Apple'nin ne kadar zarar etmesine neden olduğuna karar verecek.

Söz konusu olan konuysa ABD Kongresi'nin 129 yıllık bir kararı, "Ürünü satan tasarımdır". California jürisi 2012'de, tasarım patentleri nedeniyle Samsung'un bu ürünlerden ettiği toplam kar üzerinden Apple'ye 400 milyon dolar tazminat ödenmesine karar vermişti.