Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, reel piyasaların dünyada spekülasyonlarla şekillenen ekonomik beklentilerden sıkıldığını bildirdi.

Çağlar, İTO’nun ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, dünyada savaşların bazı bölgelerde silahlarla, bazı bölgelerde de ekonomiler üzerinden kıyasıya sürdüğünü söyledi.

ABD'nin Deustche Bank'a kestiği cezaya değinen Çağlar, "ABD ve AB, bir yanda transatlantik anlaşmasıyla serbest ticaretin önünü açmaya hazırlanırken, diğer taraftan bel altı vuruşlarla birbirini ezmeye çalışıyor. Önce ABD Volkswagen’e önemli bir ceza kesti. AB, bunun intikamını Apple'a kestiği cezayla ödetmeye kalktı. ABD de misilleme olarak Deustche Bank’ı bugünkü sıkıntıya sürükleyen adımı attı." şeklinde konuştu.

Çağlar, reel piyasaların dünyada spekülasyonlarla şekillenen ekonomik beklentilerden sıkıldığını belirterek, "Avrupa'da İngiltere'nin AB’den çıkıyor olması, AB'nin en güçlü liderlerinden Merkel’in dahi koltuğunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalması ve bir türlü canlanmayan ekonomileri hem ekonomik hem de siyasi bir istikrarsızlıkla boğuştuklarını ortaya koyuyor. ABD cephesine döndüğümüzde, Fed'in faiz oyalamacası devam ediyor." ifadelerini kullandı.

IMF'nin rezerv para sepetine yuanı da eklediğini hatırlatan Çağlar, "Burada dolar, avro ve sterlin vardı. Bu geleceğin yönünü gösteren önemli bir adımdır." dedi.

- "2017'de ülkemiz ekonomisinin seyri için tüm gelişmeleri yakından takip edeceğiz"

İbrahim Çağlar, petrol üreticisi ülkelerin petrol arzını kısmaya hazırlandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Petrol fiyatları bir miktar yukarıya taşınmış durumda. Gelecek yıl için 60 dolar seviyeleri konuşuluyor. 2017'de ülkemiz ekonomisinin seyri için tüm gelişmeleri yakından takip edeceğiz. En yakın ticari partnerimiz olan AB'nin durumu, cari açığımızın ana kalemi petrolün fiyatı ve doların önemli fiyatlayıcılarından Fed'in hamleleri kuşkusuz ekonomik kararlarımızda önemli başlıklar olacaktır."

Dünyadaki değişimleri yorumlayarak geleceği tahmin edebilmenin önemli olduğunu vurgulayan Çağlar, "Dünya ekonomisini belirleyen siyasal hareketlerin geleceğine dair bir rapor hazırlayalım. Dünyanın önemli fütüristlerini, gelecek bilimcileri İTO çatısı altında toplayarak bir çalıştay yapalım. Bu çalıştayda, bizleri bekleyen geleceği masaya yatıralım. Üretimden politikalara, sağlıktan nüfus hareketlerine, ticaretten kültüre 'dünya nereye gidiyor’ sorusunun cevabını arayalım." diye konuştu.

Çağlar, Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürdüğünü hatırlatarak, "Moody's istediği kadar notumuzu düşürsün, yatırımcılar Türkiye'ye güveniyor ve ilgisini sürdürüyor. İstikrarla büyüyen bir ekonomiyiz. İkinci çeyrek büyüme rakamımız yüzde 3,1. Bu aralıksız 27 çeyrektir büyümek demek... Alınan kararın siyasi olduğunu görüyoruz. Moody’s gibi kurumların alternatifini kurmalıyız." dedi.

AA