Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Ak Parti'nin yol haritası: Nokta atışıyla başkanlık

Ak Parti'nin yol haritası: Nokta atışıyla başkanlık

AK Parti'de öncelikli hedef, başkanlık sistemine ilişkin hazırlığı, Anayasa'da şimdiye kadar üzerinde uzlaşılan değişikliklerden ayrı bir başlık olarak diğer partilerin önüne getirmek

Giriş: 14 Ekim 2016, Cuma 06:22
Güncelleme: 14 Ekim 2016, Cuma 06:22

Başkanlık konusunda MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin referandumu işaret eden çıkışı ve ardından Başbakan Binali Yıldırım’ın “Teklif hazırlayacağız” açıklamasından sonra gözler, AK parti’nin izleceği yol haritasına çevrildi. AK Parti, “başkanlık sistemi” odaklı Anayasa değişikliği yapmayı hedefliyor. Meclis’te grubu bulunan 4 partinin üzerinde uzlaştığı 60 madde ile CHP ve MHP ile mutabakata varılan yargı temelli 7 maddeyi “başkanlık paketi” ile birlikte değerlendirmeyen AK Parti, geniş kapsamlı Anayasa revizyonunun Meclis’teki görüşmelerinin uzun süre alacağını hesaplıyor. Bu nedenle AK Parti, Anayasa’nın yasama, yürütme ve yargıyı düzenleyen maddelerinde Başkanlık’a ilişkin “nokta atışı” değişiklikler yapmayı hedefliyor.

Bu çerçevede, AK Parti’nin en yüksek karar organı olan merkez karar ve yönetim kurulunun (MKYK) pazartesi günü toplanması bekleniyor. Toplantıda, MHP Lideri Bahçeli’nin açıklamaları başta olmak üzere AK Parti’nin bu süreçte izleyeceği politika değerlendirilcek. MKYK’dan çıkan sonucun ardından Başbakan Yıldırım’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile görüşmesi planlanıyor. Yıldırım’ın üçlü yerine liderlerle ayrı ayrı görüşmeyi tercih ettiği öğrenilirken, Bahçeli ile yapılacak görüşmenin kritik olduğu belirtiliyor. “Başkanlık çıkışı” ile tartışmayı yeniden gündeme getiren Bahçeli ile Yıldırım arasındaki görüşmede, Anayasa değişikliğinin çerçevesinin genişleyebileceği ifade ediliyor.

5 YILLIĞINA SEÇİLECEK

Başbakan Yıldırım, bu süreçte partinin hukukçu kurmaylarıyla da bir araya gelerek, Anayasa değişikliği ile ilgili mesai yapacak. AK Parti, çalışmasında daha önce TBMM’ye de sunduğu başkanlık sistemini de içeren yeni Anayasa çalışmasını esas alacak. Bu çalışmaya göre Cumhurbaşkanlığı, başkanlık ile değiştirilecek. Başbakanlık kaldırılacak. Yürütme, başkanın uhdesine verilecek. Başbakan ve Bakanlar Kurulu ile ilgili maddelerde “Başbakan” ifadesi kaldırılacak. Bakanlar, TBMM dışından atanacak. TBMM üyeleri ve seçimle ilgili maddeler değiştirilecek.

“Cumhurbaşkanı’nın varsa partisi ile ilişiği kesilir” yönündeki ifade, Anayasa’dan çıkarılacak. Başkan ile birlikte başkan yardımcıları da seçilecek. Başkan, 5 yıllığına seçilecek. Bir kişi 2 dönem başkanlık yapabilecek.

Volkan yanardağ/Gazete Habertürk