Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük petrol şirketlerinin yöneticileri Salı günü Londra'da bir araya geldiğinde, Suudi Arabistan Enerji Bakanı'yla el sıkışma konusunda anlaşma yoluna gidebilirler.

Suudi Aranbistan'ın öncülüğünde iki yıl süren “sınırsız üretim” stratejisinin ardından OPEC, beklenmedik bir şekilde üreticilerin yardımına koştu. Grup, Eylül ayında üretim azaltarak volatil petrol fiyatlarına taban oluşturma çabasıyla piyasayı şaşırtmıştı.

Asıl soru işareti ise üreticilerin ne kadar zaman sonra yeniden faaliyete geçeceği. Fiyatlar yaklaşık olarak, önemli üreticilerin tekrar yatırım yapmaya başlayabileceklerini işaret ettikleri seviyelerde dalgalanıyor. ABD'de kaya petrolü sahalarında petrol kulelerinin şimdiden artış gösteren sayıları, petrol sahası çalışmalarının Şubat'tan bu yana görülen en üst seviyeye tırmanmasında yeterli oldu.

Dogma Capital SA portföy yöneticisi Danilo Onorino, “Onca kötü zamandan sonra, artık yükseliş olmalı. Sektör geçtiğimiz iki yılda zarar gördü ve artık birşeylerin düzelmesi iyileşmeye başlaması gerekiyor” dedi.

Petrol fiyatlarının sert düşüşü OPEC grubunun fiili lideri olan Suudi Arabistan'ı bütçesini fonlamak için borçlanmak zorunda bırakmıştı.

Brent petrolün varil fiyatı, üreticilerin 28 Eylül'de Cezayir'de açıkladığı ön anlaşmadan bu yana 53.73 dolar seviyesine kadar tırmandı. Fiyatların 50 dolar seviyesinin üzerinde kalması, iki yıllık maliyet kesintilerinin ardından sektörü harcama yapması konusunda ikna edebilir.

Fransa'nın en büyük petrol şirketi Total SA'nın CEO'su Patrick Pouyanne, 11 Ekim'de İstanbul'da, petrol fiyatlarının 50 dolar ile 55 dolar arasında olduğunu görmekten “neredeyse mutlu” olacağını belirtmişti. Pouyanne, arzı sınırlandırma yönündeki OPEC kararını memnuniyetle karşıladığını ve, sektördeki yatırım kesintilerinin yeni projeleri engellediğini ve 2020 yılına kadar petrol açığı olma riskine neden olduğunu belirtmişti.

Bloomberg News