Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Citigroup stratejisti Harvinder Sian, Sydney'de gerçekleştirilen bir konferansta İsveç'ten Yeni Zelanda'ya kadar merkez bankalarının faiz artırımının ardından süreci tersine çevirmek zorunda kaldığını belirtti.

Sain, süreci tersine çevirmek zorunda kalan merkez bankalarının, para politikasında bir çeşit “hata” olduğunu işaret ettiğini ve piyasaların Fed için de aynı durumun geçerli olduğunu düşünmekte haklı olduğunu ifade etti.

“Piyasa, Fed'in sıkılaştırmacı politikasından kaynaklanan resesyon tipi bir riskin mevcut olduğunu düşünüyor” diyen Citigroup stratejisti, Fed'in kur savaşları ve ABD'nin son faiz artırımından bu yana dışardan borçlanmasının artması nedeniyle faiz artırmakta güçlük çektiğini dile getirdi.

Sian, “Kur savaşları hala geçerli. Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme fikri özellikle yuandaki değer kaybıyla uyumsuz” dedi.

Sian, 10 yıllık hazine tahvillerinin faizinin adil değerinin yaklaşık yüzde 1.75 olduğunu ve yüzde 1.4 ile yüzde 1.9 arasında işlem göreceğini, ardından eninde sonunda yüzde 1 seviyesine gerileyeceğini belirtti.

Sian, merkez bankalarının 40 yıllık aynı ekonomik stratejinin sınırlarına ulaştığını, sürecin geri çevrilmesinden önce faizlerin indirilerek borçlanmanın artmasının sağlandığını fakat borcun artık birikerek önemli ölçüde “yüksek” bir seviyeye geldiğini ifade etti.