Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'de işgücü piyasası ivme kaybederken, enflasyondaki tırmanış ile hanehalkı gelirinde baskının arttığına dair işaretler görülüyor.

Ağustos ayında sona eren 3 aylık dönemde istihdam edilen kişi sayısında 106 bin artış yaşanırken, geçtiğimiz aylardaki 170 bin seviyesindeki artış rakamlarına göre gerileme olduğu görülüyor.

Ağustos'ta istihdamdaki artış işsizlik oranını 11 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 4.9'da tutmayı sağlasa da, reel ücretlerdeki artış 2015 başından bu yana en zayıf seviyesine geriledi. Gelir artışı yüzde 2'nin üzerinde tutunsa da, sterlindeki düşüşün ithalat fiyatlarını yukarı çekmesiyle enflasyon yükseliyor.

Hanehalkı gelirlerinde daralma tüketici harcamalarını azaltarak İngiltere'de ekonomik büyümeye zarar verebilir. İngiltere Merkez Bankası (BoE), Brexit kararının ardından ekonomiyi desteklemek için para politikasını daha da gevşetebileceğini belirtmişti. Bloomberg'in derlediği ankete katılan ekonomistlerin yüzde 70'inden fazlası 3 Kasım'daki BoE toplantısında faiz indirimi kararı bekliyor.

İngiltere ekonomisi Haziran'daki referandumdan bu yana beklenenden iyi performans göstermiş olsa da, firmaların şimdiden yatırım planlarında ve işe alımlarda kesintiye gitmesi nedeniyle önümüzdeki yıl sert bir azalma bekleniyor.

İngiltere'de işsiz sayısı 10 bin artışla son üç aylık dönemde 1.66 milyon kişiye ulaştı ve bu Şubat'tan bu yana ilk artış oldu. İşsizlik başvuruları ikinci ay üstüste yükseldi.

Ücretlerdeki artış geçtiğimiz ayki yüzde 2.2 seviyesinden yüzde 2.3'e yükseldi. Toplam ücretlerdeki artış yüzde 2.4'ten yüzde 2.3'e geriledi.

Enflasyona göre uyarlanmış ücret artışı yüzde 1.7 ile Şubat 2017'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bazı ekonomistler İngiltere'de enflasyonun 2017'de BoE'nin hedefi olan yüzde 2'nin çok üzerinde yüzde 3'e kadar yükselebileceğini tahmin ederken, hanehalkı geliri üzerindeki baskı artacağa benziyor.