CHP/Böke: TL'de 1 kuruş kayıp şirketlere 1,8 milyar TL zarar ettiriyor
-
CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke, geçen hafta Başkanlık sistemi gündeme geldiğinde Türk lirasının 8 kuruşluk değer kaybettiğini savunarak, "Türk tipi başkanlık sistemi 'tek adam'lık rejimidir" dedi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, 15 Temmuz'daki FETÖ'nün darbe girişiminin demokrasinin önemini ortaya koyduğunu belirterek, "O gece bize şunu gösterdi; eğer parlamento daha iyi çalışırsa, eğer basın özgür olursa o zaman darbeler de olmaz, darbeye imkan yaratacak ortam da olmaz." dedi.
Böke, CHP Güzelbahçe İlçe Başkanlığınca Tuncel Kurtiz Konferans Salonu'nda düzenlenen "Türk kadınının siyasetteki yeri ve CHP Ekonomi Politikaları" konulu panelde yaptığı konuşmada, 15 Temmuz gecesi Türkiye'nin felaketin ucundan döndüğünü belirtti.
Darbecilere karşı siyasi partilerin ortak bir bildirge imzalayarak, "Darbe değil demokrasi istiyoruz" dediğini kaydeden Böke, "Muhalefet partilerinin, iktidara ve demokrasiye karşı yapılan darbe girişimine karşı çıkıyoruz demesi, demokrasinin ne kadar içselleştirildiğini bize gösterdi. Basın o kadar özgürdü ki, o gece bir telefon bağlantısıyla iktidarın sesini vatandaşın duymasına imkan sağladı. O gece bize şunu gösterdi eğer parlamento daha iyi çalışırsa, eğer basın özgür olursa o zaman darbeler de olmaz, darbeye imkan yaratacak ortam da olmaz." dedi.
FETÖ'nün darbe girişiminde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın televizyondaki çağrısıyla vatandaşların demokratik anayasal haklarını kullanarak, canları pahasına sokağa çıktıklarını, demokrasinin ana temellerinin darbeye engel olduğunu kaydeden Böke, demokrasiye ihtiyacın öneminin ortaya çıktığını, bugün demokrasiye daha çok ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
ABD dolarındaki artışa dikkati çekerek, "Dolar iner de çıkar da, bizi etkilemez" sözünü eleştiren Böke, doların her artışında 78 milyon vatandaşın etkilendiğini, liradaki her 1 kuruşluk değer kaybının Türkiye'deki şirketlere 1,8 milyar lira zarar ettirdiğini, Türk lirasıyla gelir elde eden emeklinin, işçinin, KOBİ'nin, asgari ücretlinin zarar ettiğini söyledi.
İşsizliğin tek çaresinin üretmek olduğunu dile getiren Böke, Türkiye'nin müthiş potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Türkiye müthiş stratejik bir coğrafyaya sahip ama bu coğrafyayı, savaşların değil barışların coğrafyası yapmayı önceleyen bir iktidara ihtiyaç var. Türkiye dinamik bir nüfusa sahip. Bu iktidar güvensizlik yarattıkça ülkede yatırım olmuyor. 2011'den beri ülkede yaratılan gerilim içinde yatırımların payı azalıyor, üreterek değil tüketerek büyüyoruz. Borçlanarak büyüyoruz. Bir gün o deniz bitecek."
Başkanlık sistemini de eleştiren Böke, geçen hafta bu konu gündeme geldiğinde Türk lirasının 8 kuruşluk değer kaybettiğini savunarak, "Türk tipi başkanlık sistemi 'tek adam'lık rejimidir. Tek adamlık rejimleri, bir kişinin iki dudağı arasına sıkışmış bir ülke anlamına gelir. 79 milyon insan bir kişinin iki dudağı arasına sıkışamaz. Parlamenter demokrasi 79 milyon insanın, bir kişinin iki dudağı arasına sıkışmış değil kendi adına ses verebildiği bir sistemdir." görüşlerini aktardı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin zenginleştiği dönemlerin parlamenter sistemin en iyi şekide işlediği dönemler olduğunu savunan Selin Sayek Böke, "Parlamenter demokrasiyi güçlendirmeliyiz." diye konuştu.
AA