Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in faiz artırımının ufukta görünmesiyle ve ABD Başkanlık seçimleri öncesinde yüksek getirili varlıklara olan talebin zayıflarken, gelişmekte olan ülke para birimleri ve hisse senetleri içinde bulunduğumuz haftayı kayıpla kapatmaya hazırlanıyor.

MSCI Gelişmekte olan piyasalar para birimleri Endeksi bu ay 3. kez 5 günlük düşüşe yöneliyor. Bloomberg anketinde Cumhuriyetçi aday Donald Trump'un önde çıkmasının ardından Meksika pesosu gelişmekte olan ülke para birimlerindeki düşüşe öncülük etti. MSCI Gelişmekte olan piyasalar Endeksi Ekim'deki kazançlarını geri vermeye yönelirken, yatırımcıların Asya'dan fon çekmesiyle, Filipinler hisse senetleri bir yıldan uzun bir sürenin en büyük kayıplarına yöneldi.

ABD ekonomisinin iyileştiğine dair işaretlerin ardından Fed'in Aralık'ta faiz artırma ihtimalinin yükselmesiyle ABD doları tırmanırken, gelişmekte olan piyasalar bu yıl yaşanan ralliyi sürdürmekte zorlanıyor. ABD başkanlık seçimlerinde Trump ve Clinton arasındaki makasın daraldığını gösteren yeni anketlerin ardından yatırımcılar daha güvenli varlıklara yöneliyor. Morgan Stanley, önümüzdeki yıl güçlü doların gelişmekte olan ülke varlıklarına olan talebi zayıflatmasıyla Asya para birimlerinde düşüş riski bulunduğunu bildirmişti.

Singapurda Standard Chartered Plc Döviz stratejisti Divya Devesh, "Dolar, Fed faiz artırımı beklentilerindeki yükselişin etkisiyle bu hafta Asya para birimleri karşısında yükseldi. Piyasalar ABD başkanlık seçimleri yaklaşırken Clinton'ın kazanacağını varsayıyor olsa da ufak bir belirsizlik de bulunuyor" dedi.